© 2011 . All rights reserved. Ciasto gruszkowe sypane

Przepis na doskonałe Ciasto Gruszkowe – sypane z chrupiącą maślaną skórką

To naprawdę bardzo proste Ciasto Gruszkowe a jakie bogate w smaku!
Masło, podczas pieczenia, tworzy przepyszną, lekko chrupiącą warstwę a proszkowa mieszanka cudownie łączy się z owocami, nasycając je nawzajem wyśmienitym smakiem…
Kusząca gruszka pod chrupiącą, maślaną pierzynką!!!
Ciasto nie jest bardzo słodkie, dzięki owocom. Najlepsze oczywiście na ciepło i wtedy dla kontrastu dobrze jest dodać gałkę lodów (jeśli ktoś lubi łaczenie ciepłego z zimnym). :)
Szybkie ciasto i bardzo bardzo proste! Zawsze się udaje, dobieracie tylko ulubione owoce i owocowy zawrót głowy jest na Waszym stole! :) Mniam mniam..!!!
Oto przepis:
Składniki:

• 125g zimnego masła
• 1 szklanka mąki tortowej
• 1 szklanka białego cukru
• 1 szklanka kaszki mannej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 kg gruszek lub jabłek
sok z cytryny

Przygotowanie:
  • Wysmarować formę (ja użyłam naczynia żaroodpornego) o średnicy ok. 23 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temp. 250 stopni C.
  • Zetrzeć owoce na tarce z grubymi oczkami, lekko odsączając sok. Lekko skropić sokiem z cytryny i wymieszać, by owoce nie ściemniały.  Jeżeli decydujemy się na jabłka, można dla smaku dosypać cynamonu, ilość wg uznania, czyli ile kto lubi :)
  • Połączyć w misce – mąkę, cukier, kaszkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać i podzielić na 3 równe części (3 szklanki).
  • Na przygotowaną tortownicę wysypać pierwszą część mieszanki (1 szklankę), wyrównać. Następnie rozłożyć połowę startych owoców, lekko przyklepać łyżką. Wysypać drugą szklankę z mieszanką, wyrównać i ułożyć drugą porcję owoców, znowu przyklepać i wysypać ostatnią część mieszanki. Na gotowe ciasto zetrzeć zimne masło na grubych oczkach tarki. Zbyt duże „górki” lekko rozdzielić widelcem.
  • Piec w temperaturze 220-250 stopni C przez 40 minut. Można podawać na ciepło z lodami waniliowymi.

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

5 Komentarze

  1. PannaCotta
    Opublikowano 24 lutego 2011 at 9:54 pm | Permalink

    To jest tak pyszne, że na wspomnienie o tym smaku pojawia się uśmiech na twarzy………Każdy, kto jeszcze tego nie próbował musi się skusić.

  2. Justyna
    Opublikowano 12 listopada 2011 at 6:11 am | Permalink

    Super przepis:)

  3. Ogórkowa
    Opublikowano 23 sierpnia 2012 at 5:33 am | Permalink

    A gdyby tak zamienić masło na zmrożoną margarynę? Ewentualnie pokroić na cieniutkie paseczki. Wiadomo, że margaryna z natury jest bardziej miękka. Ale czy to bardzo ujmie ciastu?

    • Opublikowano 1 września 2012 at 10:17 am | Permalink

      Proszę spróbować, jeśli wolisz margarynę. Przyznaję, że ja nigdy jej nie używam. Zdecydowanie jestem wielbicielką masła. Wg moich skromnych doświadczeń, smaku masła nic nie zastąpi i hołduje 3 zasadom francuskiej kuchnii: 1. Masło 2. Masło i 3. Masło. ;-) ale każdy ma swoje ulubione smaki :-)
      Przy wyborze margaryny walory smakowe ciasta na pewno ulegną zmianie, ale może też będzie dobre?
      Proszę daj znać, jesli zdecydujesz sie zrobic je z margaryną :-)

Napisz odpowiedź na Ogórkowa.

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>