© 2011 . All rights reserved. Babka z ajerkoniakiem i krówkami

Przepis na Babkę z ajerkoniakiem i krówkami

Oto przepyszny przepis Adrianny z MniamMniam, który znalazłam na blogu Moje wypieki, gdzie dotarłam w poszukiwaniu świątecznych inspiracji.

Te poszukiwania wcale nie są to proste, gdyż jak pisałam wcześniej, z uwagi na alergię pokarmową mojego siostrzeńca, wszelkie pysznoś›ci na rodzinne spotkania, są wybierane pod niego, by sprawić mu radość i by mógł jeść to co wszyscy :)) A ta fantastycznie puszysta babka z krówkowym zaskoczeniem sprostała diecie i smakowym oczekiwaniom!
Byłam szczęśliwa! :))
Trzeba rzeczywiście dobrze wysypać foremkę kaszą manną, bo krówki mogą się do niej przykleić. A nawet jeśli tak zdecydują ;) to można je delikatnie odkleić i uzupełnić w sposób niewidoczny, pod bakaliową dekoracją ;) jeśli ktoś się oczywiście oprze.. by ich nie zjeść od razu, hihi ;D
Jeśli tych delicji będą próbować dzieci, proponuję dodać o połowę mniej ajerkoniaku. Baaardzo polecam :))
Oto przepis:
Składniki:
• 170g cukru
• 250g mąki
• 150g cukierków krówek
• 150g miękkiego masła
• 125 ml ajerkoniaku
• 4 jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Pokroić krówki na małe kawałki.
  • W misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Po kolei wbijać jajka (całe), cały czas miksując. Następnie wlać ajerkoniak oraz wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dodać krówki i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną (dokładnie, gdyż krówki opadają na dno foremki i mogą się przykleić) formy z kominkiem (średnica spodu formy ok.15 cm).
  • Piec ok. 50 minut.
  • Można upiec w formie do babeczek lub mufinek, w takim przypadku sugeruję skrócić czas pieczenia.
A może macie ochotę na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

Jeden Komentarz

  1. Opublikowano 4 maja 2011 at 7:25 am | Permalink

    Wygląda rewelacyjnie…a krówki to moja grzeszna słabość:)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>