© 2011 . All rights reserved. Tiramisu truskawkowe (bez kawy)

Przepis na Tiramisu truskawkowe z melisą (bez kawy)

Samotna beztroska niedziela… :-)
Idealny moment na książkę i wiele innych spraw, na które zwykle nie ma czasu.
Wg. Sophie Dahl, którą bardzo lubię oglądać na Kuchni TV, to tzw. Dzień Egoistki! Spędzasz go jak i gdzie lubisz najbardziej. Przyrządzasz menu, które najbardziej lubisz, pozwalając sobie na niecodzienne frykasy.
Taki dzień samo-rozpieszczania każdemu dobrze zrobi :-))
Przygotowując deser w wydaniu jedno osobowym, musimy oczywiście zmniejszyć proporcje głównego przepisu.
Moim smakołykiem w Dniu Samorozpieszczenia jest Tiramisu truskawkowe z dodatkiem melisy.
U-wiel-biam!
Nie znajdziecie w tym przepisie tradycyjnej wersji włoskiego deseru. Jednak mam nadzieję, że zachwycicie się jego świeżą odsłoną. Przepis mam ze starego numeru ELLE z 2004 roku. Wtedy się w nim zakochałam i do tej pory mi się nie znudził. Jedyny powód, dla którego do tej pory nie wpisałam go na mój blog to taki, że najlepiej smakuje ze świeżymi, pełnymi energii słońca truskawkami!!
Melisa nadaje cytrynowego posmaku nasączonym w niej biszkoptom. A deser nabiera wyrazu dopiero po kilku godzinnym „pobycie” w lodówce, wytrzymajcie ;) Dopiero wtedy składniki łączą się w prawdziwą poezję smaku.
A kto kocha serek Mascarpone tak jak ja, zapewniam, iż rozsmakuje się w tej kompozycji :-))) Smacznego rozpieszczania swojego podniebienia życzę :-)
Oto przepis:
Składniki (6 porcji):
• 300g okrągłych biszkoptów (np. Mamut)
• 140g serka Mascarpone (np. firmy Sterilgarda)
• 4 jajka
• 5 saszetek cukru waniliowego
• ½ kg truskawek
• garść świeżej lub suszonej melisy
Przygotowanie:
  • Melisę zaparzyć w 250 ml wrzącej wody (ok.5 minut odstawić do przestygnięcia.
  • Żółtka z cukrem utrzeć mikserem (ok.4 minuty), na prawie białą masę, w misce ustawionej nad garnuszkiem z gotującą się wodą (tak by miska nie dotykała wody). Miskę zdjąć znad garnuszka. Dodać serek Mascarpone i delikatnie wymieszać. W osobnej misce ubić na sztywno białka, dodając szczyptę soli. Sztywną pianę dodać bardzo delikatnie do masy mascarpone.
  • Biszkopty maczajćw napoju z melisy i ułożyć pierwszą warstwę na dnie szklanki lub szklanego wysokiego
    pucharku. Następnie nałożyć warstwę kremu i znowu nasączone melisą biszkopty a na koniec znowu krem.
  • Wstawić do lodówki na ok. 12 godzin. W momencie podania udekorować cząstkami truskawek lub posypać kakao.

    Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

    • O MNIE

      Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
    • Who's Online

      • 0 Members.
      • 0 Guests.
    • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

    • KATEGORIE

    • Tagi

    • Durszlak.pl
    • Najnowsze komentarze

    • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

      Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
    • Strony

    • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
    • MYŚLI NIEULOTNE..

      Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

    2 Komentarze

    1. PannaCotta
      Opublikowano 31 maja 2011 at 8:26 pm | Permalink

      Boże, dopiero zjadłam pół czekolady, a już jestem głodna – jakie to musi być pyszne……..

      • La Dolce Caramella
        Opublikowano 31 maja 2011 at 8:40 pm | Permalink

        Panna Cotta spróbuje to będzie wiedziała na pewno, że jest ;-))) hihi
        Rozumiem…zrobić i podesłać..? ;DD

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

    *
    *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>