© 2010 . All rights reserved. Czekolada meksykańska z chilli

Przepis na Czekoladę meksykańską

Składniki:

• 5 łyżek kakao naturalnego
• 1 łyżka mąki
• 5 łyżek cukru
• ¾ łyżeczki mielonego cynamonu
• ¼ łyżeczki mielonych goździków
• 1 łyżeczka  mielonej papryczki chili (proponuję ½ łyżeczki dla tych, którzy wolą troszkę łagodniejszy smak czekolady)
• 1 szklanka wody
• 3 szklanki mleka

Dekoracja:

• 1 szklanka śmietanki kremówki
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  • W garnuszku wymieszać kakao, mąkę, cukier, cynamon, goździki i chili, połączyć z wodą i podgrzewać prawie do wrzenia, cały czas mieszając trzepaczką
  • Powolutku wlewać mleko, ponownie podgrzewać, nie dopuszczając do wrzenia, pozostawić na ogniu jakieś 5 minut.
  • Czekoladę wlać do filiżanek.
  • Ubić śmietanę z cukrem waniliowym i udekorować nią czekoladę, oprószyć gałką muszkatołową, od razu podawać.

Uważajcie proszę na ilość chili, dla mnie 1 łyżeczka to bardzo dużo, stanowczo za dużo. Jeżeli ktoś będzie Wam wmawiał, że to mało – nie wierzcie! nie dajcie się przekonać! Chyba, że lubicie jak wypala Wam język, gardło i podniebienie ;-))) Dla mnie pół łyżeczki to i tak sporo…;-)

I znowu historia filozofa, mistrza duchowego OSHO, a propos przekonywania..:

Mała stara Żydówka siedzi obok dużego Norwega. Wciąż mu się przygląda. W końcu zwraca się do niego:

- Przepraszam pana. Czy pan jest Żydem?

- Nie – odpowiada Norweg.

Mija kilka minut, ona znów spogląda na niego i pyta:

- Może mi pan powiedzieć, czy jest pan Żydem?

- Nie, nie jestem.

Ona wciąż się mu przygląda i odzywa się ponownie:

- Mówię panu. Pan jest Żydem.

Aby się wreszcie odczepiła, Norweg odpowiada:

- Dobrze. Jestem Żydem.

Ona patrzy na niego. Kiwa głową i mówi:

- A wcale pan nie wygląda.

Ciao! :-))))

A może skusisz się na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

Jeden Trackback

  1. Autor La Dolce… Caramella! 24 listopada 2010 o 2:40 pm

    [...] Przepis na Czekoladę meksykańską [...]

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>