• 5 łyżek kakao naturalnego
• 1 łyżka mąki
• 5 łyżek cukru
• ¾ łyżeczki mielonego cynamonu
• ¼ łyżeczki mielonych goździków
• 1 łyżeczka mielonej papryczki chili (proponuję ½ łyżeczki dla tych, którzy wolą troszkę łagodniejszy smak czekolady)
• 1 szklanka wody
• 3 szklanki mleka
Dekoracja:
• 1 szklanka śmietanki kremówki
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- W garnuszku wymieszać kakao, mąkę, cukier, cynamon, goździki i chili, połączyć z wodą i podgrzewać prawie do wrzenia, cały czas mieszając trzepaczką
- Powolutku wlewać mleko, ponownie podgrzewać, nie dopuszczając do wrzenia, pozostawić na ogniu jakieś 5 minut.
- Czekoladę wlać do filiżanek.
- Ubić śmietanę z cukrem waniliowym i udekorować nią czekoladę, oprószyć gałką muszkatołową, od razu podawać.
Uważajcie proszę na ilość chili, dla mnie 1 łyżeczka to bardzo dużo, stanowczo za dużo. Jeżeli ktoś będzie Wam wmawiał, że to mało – nie wierzcie! nie dajcie się przekonać! Chyba, że lubicie jak wypala Wam język, gardło i podniebienie ;-))) Dla mnie pół łyżeczki to i tak sporo…;-)
I znowu historia filozofa, mistrza duchowego OSHO, a propos przekonywania..:
Mała stara Żydówka siedzi obok dużego Norwega. Wciąż mu się przygląda. W końcu zwraca się do niego:
- Przepraszam pana. Czy pan jest Żydem?
- Nie – odpowiada Norweg.
Mija kilka minut, ona znów spogląda na niego i pyta:
- Może mi pan powiedzieć, czy jest pan Żydem?
- Nie, nie jestem.
Ona wciąż się mu przygląda i odzywa się ponownie:
- Mówię panu. Pan jest Żydem.
Aby się wreszcie odczepiła, Norweg odpowiada:
- Dobrze. Jestem Żydem.
Ona patrzy na niego. Kiwa głową i mówi:
- A wcale pan nie wygląda.
A może skusisz się na:
Jeden Trackback
[...] Przepis na Czekoladę meksykańską [...]