© 2011 . All rights reserved. Ciastko migdałowe z kremem Mascarpone i owocami

Przepis na Ciastka migdałowe z kremem Mascarpone i owocami

 

Na niedzielne popołudnie, na małą okazję, dla ukochanych bliskich osób.. dla kogo dusza zapragnie!

Ciastku migdałowemu w takiej formie nikt nie odmówi! O nie! ;-)))

Oczywiście ciastka mogłyby być o wiele bardziej…równe ;-) ale dla mnie mogą przybierać dowolną formę. Powinny odzwierciedlać pasję i przyjemność tworzenia, słodką impresje, zmysłowy, ulotny moment..

Kruche ciasteczko jest lekkie jak piórko, ma pysznie migdałowo – bezowe wnętrze :-) A krem Mascarpone znacie już z Torcika bezowego z czerwoną porzeczką. Tu również wpasował się idealnie.

W pieczeniu ciastek pomagał mi mój najukochańszy siostrzeniec!! Było bardzo smiesznie ;-))

A oto przepis:

Składniki (ok. 10 sztuk):

Ciastko migdałowe

• 100g płatków migdałowych
• 90g cukru
• 15g mąki
• 2 białka jajek
• 20g masła

Krem Mascarpone

• 125g serka Mascarpone (np. firmy Sterilgarda)
• 175 ml śmietany kremówki 30% (użyłam Łaciatej)
• 1-2 łyżki cukru pudru

Masa porzeczkowa

• 250g czerwonej porzeczki
• 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Ciastek migdałowych

  • Do miski włożyłam płatki migdałowe, cukier, mąkę i wymieszałam z białkami. W garnuszku rozpuściłam masło i wystudziłam je, po czym dodałam do masy białkowej, lekko wymieszałam. Odstawiłam do lodówki na 30 minut.
  • Na wyłożoną pergaminem blaszkę, nakładałam małe kulki z masy migdałowej. Widelcem rozklepywałam kulki na płaskie kółka ( śr. ok. 10 cm).
  • Piekłam ok. 20 minut (lub do zarumienienia) w temperaturze 180 stopni C.

Czerwona porzeczka

  • Opłukałam dokładnie owoce i obrałam z zielonych gałązek.
  • Włożyłam do miseczki i zasypałam 1 łyżką przesianego przez sitko cukru pudru, lekko wymieszałam i poddałam macerowaniu na ok. 20 minut.

Krem Mascarpone

  • Ubiłam bardzo zimną bitą śmietanę z cukrem pudrem.
  • Do miseczki przełożyłam serek Mascarpone (o temperaturze pokojowej).
  • Do serka kolejno w 3 częściach dokładałam ubitą śmietanę, lekko mieszając.

Na wystudzone ciastka nakładałam kolejno – warstwę „zmacerowanej” porzeczki, dalej kleks z kremu Mascarpone i znowu porzeczka z dodatkiem borówki amerykańskiej.

Ciastka można schłodzić w lodówce lub od razu podawać :-)

Wyszło 10 sztuk… stanowczo za mało ;-))) haha

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

2 Komentarze

  1. hanka
    Opublikowano 3 sierpnia 2011 at 5:25 pm | Permalink

    zamiast borówki musialam dac jagody ale krem pyyycha !!!

    • La Dolce Caramella
      Opublikowano 3 sierpnia 2011 at 10:41 pm | Permalink

      Dziękuję Haniu :) Krem mascarpone to mój ulubiony! Cieszę się, że Tobie również smakował :D Pozdrawiam :)

Napisz odpowiedź na hanka.

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>