Te muf inki są wyjątkowe, szczególnie dla osób, które uwielbiają łączenie kontrastowych dla siebie smaków.
W składnikach, które są wykorzystane do ich stworzenia znajdziecie wszystkie pięć smaków: kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony! Odpowiednie ich połączenie, czyli zachowanie kolejności dodawania, spowoduje, że ich smak będzie kompletny i równoważący.
Świadomość kolejności łączenia smaków sprawia iż jedzenie oprócz walorów czysto smakowych ma wartości odżywiające również nasz kochany organizm. No to jest dla mnie najlepsze połączenie!
Nie zdradzam moim smakoszom tajemnicy łączenia. Jednak cieszę się jak dziecko, gdy ktoś zauważa różnicę, że nie jest to tylko „pusta” słodycz, po której czuje się przesłodzenie. Taki deser zaspokaja nasz zmysł smaku totalnie, wszystkie jego kubeczki ;) Czasem fajnie mieć sekrety ;))
Wśród smakoszy była osoba, która nie przepada za imbirem. Wręcz zaznaczyła na głos, ze go nie lubi. Łakomstwo jednak spowodowało, że spróbowała jednej gruszkowo-imbirowej muf inki. I całe szczęście, bo ku swojemu zaskoczeniu stwierdziła, iż samo-równoważące się smaki spowodowały znaczącą różnicę w końcowym odbiorze.
No cóż, przecież to właśnie Jin & Jang ;-) Smacznego!
Oto przepis:
Składniki (12 sztuk):
• 250 g mąki pszennej
• 2 szczypty kurkumy (np. Kamis)
• 150g drobnego cukru
• 75g brązowego cukru + do posypania mufinek
• 1 łyżeczka imbiru (np. Kamis)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 140 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego (np. Zott)
• 125 ml oliwy z oliwek
• 1 łyżka miodu wielokwiatowego
• 2 jajka roztrzepane
• 2,5 gruszki obranej i pokrojonej w nieduże kawałeczki
• masło do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
- W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki w następującej kolejności: przesiać mąkę, dalej dodać malutką szczyptę kurkumy, wsypać cukier biały i brązowy, dodać łyżeczkę imbiru.
- W mniejszej misce połączyć mokre składniki w następującej kolejności: kwaśna śmietana, oliwa, miód i dwa roztrzepane uprzednio jajka. Wszystko lekko zmieszać i przelać do miski z suchymi składnikami. Dopiero teraz dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia a następnie pokrojone gruszki. Wszystko szybko wymieszać metalową łyżką, tak by połączyć składniki. Nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate
- Łyżką wykładać ciasto do wysmarowanej masłem formy mufinkowej, do 3/4 objętości. Udekorować brązowym cukrem. Piec w temperaturze 200 stopni C. w rozgrzanym uprzednio piekarniku. Czas pieczenia ok. 20 – 25 minut lub do chwili kiedy patyczek wkłuty do środka muf inki będzie po wyjęciu suchy. Zostawić muf inki w formie 5 minut, następnie delikatnie wyjąć i wystudzić na kratce.
A może pokusicie się również na:
3 Komentarze
czuję w kubkach smakowych, że to pyszne mufinki są :-)
Gruszki i imbir to para idealna, oj ja o tym wiem. A muffiny – zawsze pyszne.
Pyszności!