Lubicie smaki, które kojarzą się Wam z dzieciństwem?
To ciasto piekła moja Ciocia, do której jako małe dziewczynki jeździłyśmy z siostrą na wakacje :-) Pamiętam, że Ciocia robiła 3 duże blachy tej pyszności i wszystko znikało do wieczora, pałaszowane przez całą naszą i Cioci rodzinę!
Ciasto jest pysznie miękkie a chrupiący kokos idealnie wtapia się z masłem w jego wnętrze. Nie jest ciężkie, dlatego tak łatwo „wchodzi”! ;))
Przepis znalazłam u mojej Mamy i dzielę się nim z Wami, bo to smakołyk nad smakołykami :-D
Spróbujcie koniecznie!
p.s. Jeśli nie macie kwaśnej śmietany, dodajcie słodką, ale im bardziej będzie gęsta tym lepiej. Ja użyłam kremówki 36% i było pyyyysznie!
Oto przepis:
Składniki:
Ciasto
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 250 ml kwaśnej śmietany
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 jaja
Masa kokosowa
• 125g masła
• ½ szklanki cukru
• 6-8 łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- W misce roztrzepałam jajka z cukrem, dodałam śmietanę a następnie powoli dodawałam, ciągle mieszającłyżką, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylałam do wyłożonej pergaminem formy (okrągła forma śr. 28 cm) i piekłam w temp. 160 stopni C. przez 30 minut (lub do zrumienienia).
- W międzyczasie przygotowałam masę kokosową – w garnuszku rozpuściłam masło, dodałam cukier i wiórki kokosowe.
- Ciepłą masę kokosową wyłożyłam na upieczone ciasto i ponownie wstawiłam do piekarnika, o tej samej temperaturze, na 10 – 15 minut.
6 Komentarze
super,te zdjecia są powalajace i taaak smaczne – ciasto kokosowe przy tak okropnej pogodzie,sam jego widok daje samą radośc i mega słońce !!! Ide robic !!!!
Dzięki! :-D
te kokosy.. pyszności!
:-D
Ciacho kokosowe jest przepyszne zwłaszcza jeszcze ciepłe.Szybko się robi i zdziwiłam się,że aż tak wyrosło.Przyznam,że nawet chciałam zrobic w mniejszej tortownicy ale dobrze,że „posłuchałam”przepisu.Dzięki
Asiu, cieszę się ogromnie, że tak Ci smakowało :D Taki wpis to jak gwiazdka z nieba :)) Pozdrawiam serdecznie!