© 2011 . All rights reserved. Krówki Jabłkowe

Przepis na smakowite Karmelizowane jabłkowo – cynamonowe krówki

Przepis pochodzi z blogu Lay the Table, a oto bezpośredni link http://laythetable.com/uncategorized/caramelised-apple-cinnamon-fudge/

Zachwyciło mnie niespotykane połączenie ulubionej krówki z pysznym jabłkiem.

I powiem Wam, że przepis naprawdę trafiony.

Karmelizowane jabłka – obłędne!

I już planuję wykorzystać je do jakiegoś ciasta. Generalnie same w sobie są pyszne, lekko maślane, miękkie, słodko-kwaśne, mmmmniam :)

Połączenie jabłka z krówką nadało innego wymiaru, a jeśli ktoś lubi cynamon, to jestem przekonana, że będzie fruwał z zadowolenia pod sufitem ;))

 

Pozwoliłam sobie na cytat z tegoż bloga, jak powstał przepis: „Kiedy byłem w podróży, odkryłem niesamowitą cukiernię
w Queenstown, Nowa Zelandia nazywa się Remarkable Sweet Shop , gdzie próbowałem
najbardziej niesamowite – „krówki/szarlotka”. Nigdy nie byłem w stanie znaleźć „krówki/szarlotka” gdziekolwiek indziej, więc postanowiłem zrobić własne. „

Oj wyszło autorowi :D Ja jedynie dodałam trochę mniej cukru pudru i szczyptę imbiru, która nie jest w ogóle wyczuwalna, ale robi swoje, czyli pozwala na szybsze strawienie bardzo „słodkiej słodyczy”. Małe porcje mocno wskazane! Dlatego ja, zrobiłam tę krówkę/szarlotkę z połowy porcji. Przecież nie można pozwolić by przyjemność smakowania powodowała nadmiar kochanego ciałka ;-)

Oto przepis:

Składniki na karmelizowane jabłka:

• 2 jabłka średniej wielkości, np. Szara Reneta
• 15g masła 82% (np. Lurpak)
• 2 łyżki cukru brązowego
• 2 łyżki soku jabłkowego (ja wycisnęłam sok z dodatkowego jabłka, które miałam)
• ¼  łyżeczki mielonego cynamonu

Składniki na krówkę:

• 900g cukru pudru (ja dałam 800g)
• 100g brązowego cukru
• ok. 790g mleka skondensowanego (1 ½ puszki mleka słodzonego z Gostynia – 1 puszka to 533g)
• 80g masła
• 180 ml wody
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• 2 łyżki soku jabłkowego
• malutka szczypta imbiru

 

Przygotowanie karmelizowanych jabłek i masy krówkowej:

  • W rondelku stopiłam masło, na średnim ogniu. Następnie dodałam pokrojone w plasterki jabłka. W momencie gdy owoce nasiąknęły masłem, dodałam brązowy cukier i cynamon. Gotowałam do lekkiego zagęszczenia soków i przyciemnienia owoców i zdjęłam z ognia do ostygnięcia.
  • Przygotowałam formę na krówki, wykładając ją papierem pergaminowym (można użyć silikonowej formy). Foremka o wymiarach ok. 23 x 23 cm lub podobnych wymiarów prostokątna.
  • W drugim rondelku przygotowałam masę krówkową. Najpierw roztopiłam masło, na małym ogniu. Następnie dodawałam po kolei resztę składników, podkręcając temperaturę gotowania i doprowadziłam masę do wrzenia.Cały czas mieszałam – to bardzo ważne! Zmniejszyłam ogień na średni i ciągle mieszając gotowałam przez 20 minut. Masa zaczęła gęstnieć i ciemnieć.
  • Po 20 minutach, zdjęłam masę z ognia i miksowałam przez ok. 4 minuty. Następnie dodałam karmelizowane jabłka i dalej miksowałam przez ok. 3 minuty.
  • Gotową Krówkę jabłkową przełożyłam do przygotowanej formy, wygładziłam powierzchnię i oprószyłam lekko cynamonem. Pozostawiłam do wystygnięcia na ok. 10 minut, po czym włożyłam do lodówki na 3-4 godziny.
  • Gotową krówkę proponuję przechowywać w lodówce, gdyż w ciepłej temperaturze krówka staje się bardziej płynna.

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>