-
Najnowsze wpisy
- Przepis na najlepszy Blok Czekoladowy
- Przepis na Mazurek z mlekiem skondensowanym i prażonymi migdałami
- Przepis na szybkie Ciasteczka migdałowe
- Przepis na Sernik z gruszką, cynamonem i imbirem
- Życzenia Świąteczne!
- Słodkie dekoracje świąteczne II
- Słodkie dekoracje świąteczne
- Przepis na Pudding Butterscotch by David Lebovitz
- Przepis na Pancakes jabłkowy z lekkim kremem bananowym
- Przepis na słodkie życie……
- Przepis na Czekoladowe ciasto wg Sophie Dahl
- Przepis na Pancakes z lekkim jabłkiem i bitą śmietaną
- Przepis na Tost francuski z gruszką
- Przepis na pyszną Gruszkę z imbirem i musem czekoladowym
- Przepis na smakowite Karmelizowane jabłkowo – cynamonowe krówki
- Wywiad z La Dolce Caramella dla portalu We-Dwoje.pl A w nim – o mojej kulinarnej wpadce ;)
- Przepis na Czekoladki z chili, mascarpone i maliną oraz z imbirem i orzechem laskowym
- Przepis na wyśmienitą Tartę z nadzieniem gruszkowo-imbirowym pod pierzynką z bezy
Archiwa
Październik 2024 P W Ś C P S N « sie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Chmurka tagów
święta żurawina 5 przemian 5 smaków ananas babeczki i mufinki banan beza bita śmietana chili ciasta ciasteczka Amaretto ciastka cynamon cytryna czekolada desery espresso gruszka herbata herbata lub kawa po przesłodzeniu herbata lub kawa rozgrzewająca imbir jabłko kajmak karmel kokos krówka krem Amaretto krem z serka Mascarpone kruszonka lekki deser lekki krem lemonka likier Amaretto maliny mięta migdały mus czekoladowy naleśniki orzechy owocowy deser rabarbar sos czekoladowy truskawka
La Dolce Caramella 2024
All rights reserved.
Zapraszam do korzystania z treści tego bloga tak długo, jak będziecie zamieszczać link źródłowy. W przeciwnym razie, karma może wrócić i ugryzie Was w sami-wiecie-co. ;-)
Feel free to use content from this blog as long as you link back. Otherwise, karma might come back and bite you in the you-know-what. ;-)
Przepis na smakowite Karmelizowane jabłkowo – cynamonowe krówki
Przepis pochodzi z blogu Lay the Table, a oto bezpośredni link http://laythetable.com/uncategorized/caramelised-apple-cinnamon-fudge/
Zachwyciło mnie niespotykane połączenie ulubionej krówki z pysznym jabłkiem.
I powiem Wam, że przepis naprawdę trafiony.
Karmelizowane jabłka – obłędne!
I już planuję wykorzystać je do jakiegoś ciasta. Generalnie same w sobie są pyszne, lekko maślane, miękkie, słodko-kwaśne, mmmmniam :)
Połączenie jabłka z krówką nadało innego wymiaru, a jeśli ktoś lubi cynamon, to jestem przekonana, że będzie fruwał z zadowolenia pod sufitem ;))
Pozwoliłam sobie na cytat z tegoż bloga, jak powstał przepis: „Kiedy byłem w podróży, odkryłem niesamowitą cukiernię
w Queenstown, Nowa Zelandia nazywa się Remarkable Sweet Shop , gdzie próbowałem
najbardziej niesamowite – „krówki/szarlotka”. Nigdy nie byłem w stanie znaleźć „krówki/szarlotka” gdziekolwiek indziej, więc postanowiłem zrobić własne. „
Oj wyszło autorowi :D Ja jedynie dodałam trochę mniej cukru pudru i szczyptę imbiru, która nie jest w ogóle wyczuwalna, ale robi swoje, czyli pozwala na szybsze strawienie bardzo „słodkiej słodyczy”. Małe porcje mocno wskazane! Dlatego ja, zrobiłam tę krówkę/szarlotkę z połowy porcji. Przecież nie można pozwolić by przyjemność smakowania powodowała nadmiar kochanego ciałka ;-)
Oto przepis:
Składniki na karmelizowane jabłka:
• 2 jabłka średniej wielkości, np. Szara Reneta
• 15g masła 82% (np. Lurpak)
• 2 łyżki cukru brązowego
• 2 łyżki soku jabłkowego (ja wycisnęłam sok z dodatkowego jabłka, które miałam)
• ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
Składniki na krówkę:
• 900g cukru pudru (ja dałam 800g)
• 100g brązowego cukru
• ok. 790g mleka skondensowanego (1 ½ puszki mleka słodzonego z Gostynia – 1 puszka to 533g)
• 80g masła
• 180 ml wody
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• 2 łyżki soku jabłkowego
• malutka szczypta imbiru
Przygotowanie karmelizowanych jabłek i masy krówkowej:
Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:
O MNIE
Who's Online
Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS
KATEGORIE
Popularne posty
Sorry. No data so far.
Tagi
Najnowsze komentarze
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)
Strony
MYŚLI NIEULOTNE..
Browse
Zapraszam do przeczytania wywiadu z La Dolce Caramella, który ukazał się dzisiaj na łamach portalu http://www.we-dwoje.pl
To ogromne wyróżnienie dla mojego bloga i z największą ochotą …
Wyborna gruszka, nasączona limonkowo – imbirowym syropem z dodatkiem lekkiego musu czekoladowego.
Pyyyszna! Świeża! Leciutka! Marzenie!!
Od razu mówię, że najlepsza jest jako podsumowanie obiadu lub …