-
Najnowsze wpisy
- Przepis na najlepszy Blok Czekoladowy
- Przepis na Mazurek z mlekiem skondensowanym i prażonymi migdałami
- Przepis na szybkie Ciasteczka migdałowe
- Przepis na Sernik z gruszką, cynamonem i imbirem
- Życzenia Świąteczne!
- Słodkie dekoracje świąteczne II
- Słodkie dekoracje świąteczne
- Przepis na Pudding Butterscotch by David Lebovitz
- Przepis na Pancakes jabłkowy z lekkim kremem bananowym
- Przepis na słodkie życie……
- Przepis na Czekoladowe ciasto wg Sophie Dahl
- Przepis na Pancakes z lekkim jabłkiem i bitą śmietaną
- Przepis na Tost francuski z gruszką
- Przepis na pyszną Gruszkę z imbirem i musem czekoladowym
- Przepis na smakowite Karmelizowane jabłkowo – cynamonowe krówki
- Wywiad z La Dolce Caramella dla portalu We-Dwoje.pl A w nim – o mojej kulinarnej wpadce ;)
- Przepis na Czekoladki z chili, mascarpone i maliną oraz z imbirem i orzechem laskowym
- Przepis na wyśmienitą Tartę z nadzieniem gruszkowo-imbirowym pod pierzynką z bezy
Archiwa
Październik 2024 P W Ś C P S N « sie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Chmurka tagów
święta żurawina 5 przemian 5 smaków ananas babeczki i mufinki banan beza bita śmietana chili ciasta ciasteczka Amaretto ciastka cynamon cytryna czekolada desery espresso gruszka herbata herbata lub kawa po przesłodzeniu herbata lub kawa rozgrzewająca imbir jabłko kajmak karmel kokos krówka krem Amaretto krem z serka Mascarpone kruszonka lekki deser lekki krem lemonka likier Amaretto maliny mięta migdały mus czekoladowy naleśniki orzechy owocowy deser rabarbar sos czekoladowy truskawka
La Dolce Caramella 2024
All rights reserved.
Zapraszam do korzystania z treści tego bloga tak długo, jak będziecie zamieszczać link źródłowy. W przeciwnym razie, karma może wrócić i ugryzie Was w sami-wiecie-co. ;-)
Feel free to use content from this blog as long as you link back. Otherwise, karma might come back and bite you in the you-know-what. ;-)
Przepis na Mazurek z mlekiem skondensowanym i prażonymi migdałami
Przepis zdecydowanie świąteczny, jednak kto zabroni nam wykonać go poza Świętami z iście łakomczuchowatego powodu…
Tym razem użyłam słodzonego mleka skondensowanego z Gostynia, bo jest oczywiście najlepsze :-)
Mięciutkie nadzienie z chrupiącym uprażonym migdałem i maślanym kruchym spodem robi furorę w każdym towarzystwie. Małe kawałki pomagają delektować się nim w umiarkowany sposób a dla prawdziwych smakoszy, którzy nie czują smaku po jednym kawałku, cała blacha to za mało ;-) Znika bez śladu okruszka ;) Spróbujcie i oceńcie.
Przepis na masę kajmakową pochodzi z blogu Kwestia Smaku a na kruche ciasto z przepisów mojej Mamy.
„I gdy Królik zapytał: – Co wolisz, miód czy marmoladę do chleba? – Puchatek był tak wzruszony, że powiedział: – Jedno i drugie. – I zaraz potem, żeby nie wydać się żarłokiem, dodał: – Ale po co jeszcze chleb, Króliku? Nie rób sobie za wiele kłopotu.”
Miłego łasuchowania! :)
Oto przepis:
Składniki:
Forma o wymiarach około 28 cm x 23 cm (mierzona po dnie)
Kruche ciasto
• 250g mąki krupczatki
• 125g masła
• 90g cukru pudru
• 1 żółtko
• 1 – 1,5 łyżki śmietany 30% (użyłam Łaciatej)
• szczypta soli
Masa kajmakowa:
• 200g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
• 1 łyżka płynnego miodu
• 2 łyżki masła
oraz:
• garść uprażonych wcześniej płatków migdałowych
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Masa kajmakowa:
Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:
O MNIE
Who's Online
Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS
KATEGORIE
Popularne posty
Sorry. No data so far.
Tagi
Najnowsze komentarze
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)
Strony
MYŚLI NIEULOTNE..
Browse
Dla zaganianych, niecierpliwych lub dla tych co wolą delektować się smakiem efektu końcowego niż czynić skomplikowane przygotowania słodkiego małego co-nie-co, które czasem dłużej trwają niż …
Prosta sprawa. Przechodziłam w jednej z Galerii Handlowych obok manufaktury czekolady, gdzie tworzą cuda z tej niebiańskiej materii w różnych smakach i kształtach. I właśnie …