© 2011 . All rights reserved. Ciasto kokosowo-maślane

Przepis na doskonałe Ciasto Kokosowo – Maślane

Lubicie smaki, które kojarzą się Wam z dzieciństwem?

To ciasto piekła moja Ciocia, do której jako małe dziewczynki jeździłyśmy z siostrą na wakacje :-) Pamiętam, że Ciocia robiła 3 duże blachy tej pyszności i wszystko znikało do wieczora, pałaszowane przez całą naszą i Cioci rodzinę!

Ciasto jest pysznie miękkie a chrupiący kokos idealnie wtapia się z masłem w jego wnętrze. Nie jest ciężkie, dlatego tak łatwo „wchodzi”! ;))

Przepis znalazłam u mojej Mamy i dzielę się nim z Wami, bo to smakołyk nad smakołykami :-D

Spróbujcie koniecznie!

p.s. Jeśli nie macie kwaśnej śmietany, dodajcie słodką, ale im bardziej będzie gęsta tym lepiej. Ja użyłam kremówki 36% i było pyyyysznie!

Oto przepis:

Składniki:

Ciasto

• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 250 ml kwaśnej śmietany
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 jaja

Masa kokosowa

• 125g masła
• ½ szklanki cukru
• 6-8 łyżek wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  • W misce roztrzepałam jajka z cukrem, dodałam śmietanę a następnie powoli dodawałam, ciągle mieszającłyżką, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylałam do wyłożonej pergaminem formy (okrągła forma śr. 28 cm) i piekłam w temp. 160 stopni C. przez 30 minut (lub do zrumienienia).
  • W międzyczasie przygotowałam masę kokosową – w garnuszku rozpuściłam masło, dodałam cukier i wiórki kokosowe.
  • Ciepłą masę kokosową wyłożyłam na upieczone ciasto i ponownie wstawiłam do piekarnika, o tej samej temperaturze, na 10 – 15 minut.
    Smacznego! :-)

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

6 Komentarze

  1. hanka
    Opublikowano 21 lipca 2011 at 2:49 pm | Permalink

    super,te zdjecia są powalajace i taaak smaczne – ciasto kokosowe przy tak okropnej pogodzie,sam jego widok daje samą radośc i mega słońce !!! Ide robic !!!!

    • La Dolce Caramella
      Opublikowano 23 lipca 2011 at 12:28 pm | Permalink

      Dzięki! :-D

  2. Opublikowano 21 lipca 2011 at 3:07 pm | Permalink

    te kokosy.. pyszności!

    • La Dolce Caramella
      Opublikowano 23 lipca 2011 at 12:28 pm | Permalink

      :-D

  3. joanna
    Opublikowano 11 października 2011 at 4:20 pm | Permalink

    Ciacho kokosowe jest przepyszne zwłaszcza jeszcze ciepłe.Szybko się robi i zdziwiłam się,że aż tak wyrosło.Przyznam,że nawet chciałam zrobic w mniejszej tortownicy ale dobrze,że „posłuchałam”przepisu.Dzięki

    • Opublikowano 11 października 2011 at 9:33 pm | Permalink

      Asiu, cieszę się ogromnie, że tak Ci smakowało :D Taki wpis to jak gwiazdka z nieba :)) Pozdrawiam serdecznie!

Napisz odpowiedź na hanka.

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>