Przepisów na kremy z serka Mascarpone jest całe mnóstwo.
Ten znalazłam w małej książeczce poświęconej sztandarowym recepturom włoskiej kuchni, no i jak mogłam nie spróbować!
Maliny, póki co mrożone, ale gdy tylko pojawią się świeże maliny lub czerwone porzeczki, na pewno spróbuję wersji z nimi, gdyż uwielbiam połączenie smaków słodko – kwaśnych a czerwonej porzeczki jeszcze nie odkryłam, więc jest szansa! W moim owocowym rankingu maliny zajmują u mnie pierwsze miejsce – uwielbiam!, drugie zarezerwowałam dla truskawek i wiśni a trzecie dla jagody i czarnej porzeczki.
Wspaniały lekki deser i leniwa włoska sjesta zapewniona!
Składniki tego deseru idealnie nadają się jako dodatki do naleśników.
I uśmiech na twarzy jest? :D
Wiedziałam!!! :DD
Oto przepis:
Składniki (4 sztuki):
• 450g serka Mascarpone (np. firmy Sterilgarda)
• 4 żółtka
• 100g cukru pudru
• 400g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, czerwonych porzeczek)
Dodatki: 3 łyżki likieru Amaretto, ciasteczka Amaretto
Przygotowanie:
- Serek Mascarpone ubić w dużej misie drewnianą łyżką, by stał się kremowy i pulchny. Dodać żółtka, cukier i likier Amaretto, dobrze wymieszać. Gotową mieszankę wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Niewielką ilość kremu Mascarpone rozłożyć do 4 szklanych pucharków. Następnie rozłożyć warstwę lekko zmrożonych owoców a na nią ponownie krem mascarpone. Powtarzać aż do zapełnienia pucharków kończąc warstwą z kremu Mascarpone.
- Gotowy mus wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Udekorować owocami lub ciasteczkami Amaretto.
Może macie ochotę skosztować również:
Jeden Komentarz
Och, cudo! Zapisuję ten przepis, i to natychmiast! :)