© 2011 . All rights reserved. Mus Mascarpone z malinami

Przepis na Mus Mascarpone z malinami

Przepisów na kremy z serka Mascarpone jest całe mnóstwo.

Ten znalazłam w małej książeczce poświęconej sztandarowym recepturom włoskiej kuchni, no i  jak mogłam nie spróbować!

Maliny, póki co mrożone, ale gdy tylko pojawią się świeże maliny lub czerwone porzeczki, na pewno spróbuję wersji z nimi, gdyż uwielbiam połączenie smaków słodko – kwaśnych a czerwonej porzeczki jeszcze nie odkryłam, więc jest szansa! W moim owocowym rankingu maliny zajmują u mnie pierwsze miejsce – uwielbiam!, drugie zarezerwowałam  dla truskawek i wiśni a trzecie dla jagody i czarnej porzeczki.

 

Wspaniały lekki deser i leniwa włoska sjesta zapewniona!

Składniki tego deseru idealnie nadają się jako dodatki do naleśników.

I uśmiech na twarzy jest?  :D

Wiedziałam!!! :DD

Oto przepis:

Składniki  (4 sztuki):

• 450g serka Mascarpone (np. firmy Sterilgarda)
• 4 żółtka
• 100g cukru pudru
• 400g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, czerwonych porzeczek)

Dodatki: 3 łyżki likieru Amaretto, ciasteczka Amaretto

Przygotowanie:

  • Serek Mascarpone ubić w dużej misie drewnianą łyżką, by stał się kremowy i pulchny. Dodać żółtka, cukier i likier Amaretto, dobrze wymieszać. Gotową mieszankę wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Niewielką ilość kremu  Mascarpone rozłożyć do 4 szklanych pucharków. Następnie rozłożyć warstwę lekko zmrożonych owoców a na nią ponownie krem mascarpone. Powtarzać aż do zapełnienia pucharków kończąc warstwą z kremu Mascarpone.
  • Gotowy mus wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Udekorować owocami lub ciasteczkami Amaretto.

 

Może macie ochotę skosztować również:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

Jeden Komentarz

  1. Opublikowano 15 maja 2011 at 11:27 pm | Permalink

    Och, cudo! Zapisuję ten przepis, i to natychmiast! :)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>