© 2011 . All rights reserved. Makowiec

Przepis na Makowiec Wyśmienity

Ten wyjątkowy makowiec, z ogromną ilością maku, zagościł tradycyjnie na moim rodzinnym stole świątecznym, ku uciesze wszystkich. Był on bowiem cały rok oczekiwany, gdyż pojawia się właśnie świątecznie.

Myślę, że dobrze zostawiać sobie określone smaki na jedyne w swoim rodzaju okazje, właśnie po to by sprawiały tak dużą radość.

Makowiec smakuje doskonale, jest wilgotny a duża ilość maku ucieszy każdego wielbiciela.

Cudowne magiczne Święta!

Jestem przekonana, że makowiec odnajdzie się równie fantastycznie w innych ulubionych przez Was momentach.

Jeśli nie macie czasu na przygotowanie własnej masy makowej, możecie zastąpić ją gotową, którą kupicie w sklepie. Różnica jest taka, że ta sklepowa wydaje się troszkę przesłodzona, ale każdy zrobi jak lubi najbardziej :-) Masa makowa powinna być wilgotna i miękka, taka jest przepyszna!

Polewa czekoladowa dopełnia całości! Oczywiście dla mojego siostrzeńca w ten sam sposób przygotowałam polewę z białej czekolady, i ta wersja makowca została spałaszowana nie tylko przez niego ;-)

Smakowitości wszelakich życzę!!!

Oto przepis:

Składniki:

Ciasto:

• 400g mąki pszennej tortowej
• 1 szklanka cukru białego kryształ
• 6 jaj
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia i zapach migdałowylub pomarańczowy
• 200g masła
• 6 łyżek mleka, np. koziego

Masa makowa:

• 500g zmielonego maku
• 200g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego
• 50g masła
• 1/3 buteleczki zapachu migdałowego oraz 1/3 buteleczki zapachu pomarańczowego(lub 1 łyżkę skórki pomarańczowej)
• 3 jajka (żółtka i białka), ½ szklanki rodzynek, 1 łyżka miodu płynnego wielokwiatowego

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Utrzeć żółtka z cukrem i masłem. Dodać mleko, przesianą mąkę. Ubić w osobnej misce białka na sztywno, dodać do masy z żółtek, lekko wymieszać.
  • Ciasto wyłożyć łyżką (by nie było równe) na blachę (40cm x 25cm) wyłożoną pergaminem.

Masa makowa:

  • Zalać mak wrzątkiem, po godzinie odcedzić, usuwając ewentualne zanieczyszczenia i zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa lub utrzeć w makutrze. W rondelku delikatnie rozpuścić tłuszcz, dodać zmielony mak, rodzynki (sparzone wcześniej wrzątkiem), opcjonalnie skórkę pomarańczową i orzechy, cukier i miód. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając ok. 5 minut. Wystudzić masę. Dodać żółtka i olejki zapachowe i wymieszać łyżką. Na koniec połączyć delikatnie z pianą.
  • Na wyłożone na blasze ciasto również łyżką ułożyć masę makową.
  • Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
  • Ciasto wystudzić. Udekorować polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa – tabliczkę mlecznej czekolady rozpuścić w rondelku z gotującą się łyżką śmietany 30%, odstawić z ognia i rozpuścić 5 g masła, ciągle mieszając. Letnią polewę nałożyć na makowiec.

 

 

Spróbujcie również:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>