-
Najnowsze wpisy
- Przepis na najlepszy Blok Czekoladowy
- Przepis na Mazurek z mlekiem skondensowanym i prażonymi migdałami
- Przepis na szybkie Ciasteczka migdałowe
- Przepis na Sernik z gruszką, cynamonem i imbirem
- Życzenia Świąteczne!
- Słodkie dekoracje świąteczne II
- Słodkie dekoracje świąteczne
- Przepis na Pudding Butterscotch by David Lebovitz
- Przepis na Pancakes jabłkowy z lekkim kremem bananowym
- Przepis na słodkie życie……
- Przepis na Czekoladowe ciasto wg Sophie Dahl
- Przepis na Pancakes z lekkim jabłkiem i bitą śmietaną
- Przepis na Tost francuski z gruszką
- Przepis na pyszną Gruszkę z imbirem i musem czekoladowym
- Przepis na smakowite Karmelizowane jabłkowo – cynamonowe krówki
- Wywiad z La Dolce Caramella dla portalu We-Dwoje.pl A w nim – o mojej kulinarnej wpadce ;)
- Przepis na Czekoladki z chili, mascarpone i maliną oraz z imbirem i orzechem laskowym
- Przepis na wyśmienitą Tartę z nadzieniem gruszkowo-imbirowym pod pierzynką z bezy
Archiwa
Listopad 2024 P W Ś C P S N « sie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Chmurka tagów
5 przemian 5 smaków ananas babeczki i mufinki banan beza bita śmietana chili ciasta ciasteczka Amaretto ciastka cynamon cytryna czekolada desery espresso gruszka herbata herbata lub kawa po przesłodzeniu herbata lub kawa rozgrzewająca imbir jabłko kajmak karmel kokos krem Amaretto krem z serka Mascarpone kruszonka krówka lekki deser lekki krem lemonka likier Amaretto maliny migdały mięta mus czekoladowy naleśniki orzechy owocowy deser rabarbar sos czekoladowy truskawka święta żurawina
La Dolce Caramella 2024
All rights reserved.
Zapraszam do korzystania z treści tego bloga tak długo, jak będziecie zamieszczać link źródłowy. W przeciwnym razie, karma może wrócić i ugryzie Was w sami-wiecie-co. ;-)
Feel free to use content from this blog as long as you link back. Otherwise, karma might come back and bite you in the you-know-what. ;-)
Przepis na Makowiec Wyśmienity
Ten wyjątkowy makowiec, z ogromną ilością maku, zagościł tradycyjnie na moim rodzinnym stole świątecznym, ku uciesze wszystkich. Był on bowiem cały rok oczekiwany, gdyż pojawia się właśnie świątecznie.
Myślę, że dobrze zostawiać sobie określone smaki na jedyne w swoim rodzaju okazje, właśnie po to by sprawiały tak dużą radość.
Makowiec smakuje doskonale, jest wilgotny a duża ilość maku ucieszy każdego wielbiciela.
Cudowne magiczne Święta!
Jestem przekonana, że makowiec odnajdzie się równie fantastycznie w innych ulubionych przez Was momentach.
Jeśli nie macie czasu na przygotowanie własnej masy makowej, możecie zastąpić ją gotową, którą kupicie w sklepie. Różnica jest taka, że ta sklepowa wydaje się troszkę przesłodzona, ale każdy zrobi jak lubi najbardziej :-) Masa makowa powinna być wilgotna i miękka, taka jest przepyszna!
Polewa czekoladowa dopełnia całości! Oczywiście dla mojego siostrzeńca w ten sam sposób przygotowałam polewę z białej czekolady, i ta wersja makowca została spałaszowana nie tylko przez niego ;-)
Smakowitości wszelakich życzę!!!
Oto przepis:
Składniki:
Ciasto:
• 400g mąki pszennej tortowej
• 1 szklanka cukru białego kryształ
• 6 jaj
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia i zapach migdałowylub pomarańczowy
• 200g masła
• 6 łyżek mleka, np. koziego
Masa makowa:
• 500g zmielonego maku
• 200g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego
• 50g masła
• 1/3 buteleczki zapachu migdałowego oraz 1/3 buteleczki zapachu pomarańczowego(lub 1 łyżkę skórki pomarańczowej)
• 3 jajka (żółtka i białka), ½ szklanki rodzynek, 1 łyżka miodu płynnego wielokwiatowego
Przygotowanie:
Ciasto:
Masa makowa:
Polewa czekoladowa – tabliczkę mlecznej czekolady rozpuścić w rondelku z gotującą się łyżką śmietany 30%, odstawić z ognia i rozpuścić 5 g masła, ciągle mieszając. Letnią polewę nałożyć na makowiec.
Spróbujcie również:
Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:
O MNIE
Who's Online
Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS
KATEGORIE
Popularne posty
Sorry. No data so far.
Tagi
Najnowsze komentarze
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)
Strony
MYŚLI NIEULOTNE..
Browse
Składniki:
Kruche ciasto
• 150g mąki krupczatki
• 50g cukru pudru
• 100g masła
• 1 żółtko
Masa cytrynowa
• 5 dużych cytryn (sok i starta skórka)
• 9 jaj
• 300ml śmietanki kremówki …
Składniki:
• 50g cukru białego
• szczypta soli
• 100g masła
• 150g mąki pszennej
• 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 36%
Dodatek: białko jajka, cukier kryształ i zmielone lub skruszone …