© 2011 . All rights reserved. Tarta Cytrynowa

Przepis na doskonałą Tartę Cytrynową

Składniki:

Kruche ciasto

• 150g mąki krupczatki
• 50g cukru pudru
• 100g masła
• 1 żółtko

Masa cytrynowa

• 5 dużych cytryn (sok i starta skórka)
• 9 jaj
• 300ml śmietanki kremówki (ja użyłam Łaciatej 30%, ale można spróbować z 36%)
• 400g cukru

Przygotowanie:
  • Kruche ciasto: Wymieszać w misce przesianą mąkę i cukier puder z posiekanym masłem i żółtkiem. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Przygotować formę o średnicy ok.. 24 cm z wysokim brzegiem (min. 4 cm), rozwałkować ciasto na równy, okrągły placek i wyłożyć nim formę, formując brzeg. Całość nakłuć równomiernie widelcem, przykryć folią aluminiową i wysypać suchą fasolą, by ciasto równo urosło. Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni C, po czym zdjąć fasolę i folię i piec jeszcze przez ok. 5 minut, tak by ciasto się zrumieniło. Powinno być dobrze wypieczone. Foremkę wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • Masa cytrynowa: Wyszorować cytryny i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć delikatnie na małych oczkach tarki żółtą część skórki (trzeba uważać, by nie zetrzeć białej części skórki, bo może być gorzka). Wycisnąć sok z cytryn, usunąć pestki (jeżeli cytryny są bardzo wyraziste w smaku, można dodać sok z 4 cytryn zamiast z 5)
  • Utrzeć w misce jaja z cukrem i śmietaną, dodać sok i skórkę cytrynową – wymieszać mikserem na gładką masę. Wylać na ciasto i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C aż masa się zetnie i zrumieni na jasne złoto.
  • Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem, cząstkami cytryn lub świderkami ze skórki cytrynowej i listkami mięty.

 

Tarta pełna słonecznego, cytrynowego smaku :-) Przenosi nas w okolice z Sorrento we Włoszech, tam skąd pochodzą pełne energii, najpyszniejsze cytryny!!

Cytryny są bardzo różne w swym smaku, w sensie kwaśności, zależne jest to od ich pochodzenia. Jeżeli wybierzecie mniej kwaśne cytryny, będzie delikatniejsze, jeśli wyraziste, pełne słońca owoce – będzie mocno cytrynowe!  Jeżeli uwielbiacie ten smak tak jak ja – będzie to Wasza nowa ulubiona tarta, jest bardzo orzeźwiająca :-)

Tarta jest idealna w momencie przesłodzenia innymi smakołykami.

Ciepła… jest genialnie pyszna… a cukier puder dodaje równowagi swoją słodyczą.

Po przepis sięgnęłam do książki Agnieszki Maciąg „Smak życia”. Na wszelkich imprezach cytryna zawsze dobrze się znajduje, stąd pomysł na przemycenie jej w ten sposób ;-)

„Ponoć w Brazylii kobiety śmieją się podczas przyrządzania posiłków, by w jedzeniu była radość(…)” – czemu i ja niezmiennie hołduję. Nigdy nie gotuję czy piekę jak jestem zła czy zdenerwowana, bo jak pisze p. Ania Ciesielska „można wtedy potruć rodzinę”! ;-))

Złość piękności szkodzi a jak pisze p. Agnieszka Maciąg:

„Uroda zaczyna się w kuchni”. ”Jestem zdania, że to, co jest nam potrzebne dla zachowania zdrowia i pięknego wyglądu, należy czerpać z natury.

Uroda to również witalność i energia, którymi emanujemy.”

Cytryna pięknie się w to wpisuje, choćby ogromem  ilości naturalnej witaminy C :-)))

A może masz smaka na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>