© 2011 . All rights reserved. Krówka orzechowa z czekoladą

Przepis na Krówkę orzechową z czekoladą

Oj wzięło mnie strasznie na krówkę. Najlepsza gotowa krówka produkowana jest w Sycowie, druga dobra to ta z Milanówka.

Mnie w oczy wpadł przepis na krówkę orzechową wg Sophie Dahl. Wszystko zrobiłam wg jej instrukcji a od siebie dodałam jedynie muśnięcie, tej słodyczy, czekoladą.

I mały słodziak gotowy!

Na małą ochotę, na ząb, na słodką chwilę ;))

Dobreee!

Uśmiech znowu jest!

Polecam :-)

Oto przepis:

Składniki:

• 62g masła 82%
• 250g brązowego cukru trzcinowego
• 60g mleka (może być krowie, ale również kozie np. firmy Danmis)
• 125 ml masła orzechowego – arachidowego, może być z kawałkami orzechów
• 1 laska wanilii
• 150g cukru pudru

Polewa czekoladowa

50g rozpuszczonej czekolady deserowej (użyłam Wedla)

opcjonalnie imbir w proszku (ten dodatek jest dla osób, które lubią zrównoważyć słodki smak dodając smak ostry, imbirem można lekko oprószyć masę krówkową przed udekorowaniem jej czekoladą, ta przyprawa doda głębi smakowym doznaniom, pycha)

Przygotowanie:

  • Roztopiłam masło w rondelku, dodałam cukier trzcinowy i mleko. Gotowałam na średnim ogniu ok. 2 minut, nie mieszałam.(uwaga, trzeba uważać, by powstające podczas gotowania bąble mogą wykipieć).
  • Zdjęłam rondelek z ognia i dodałam masło orzechowe oraz ziarenka wanilii, całość wymieszałam. Do dużej miski wsypałam przesiany cukier puder, dodałam masę krówkową i utarłam łyżką na gładko.
  • Przełożyłam masę do foremki o wymiarach 10 x 20 cm, by ostygła. Następnie wstawiłam do lodówki. Po ok. 30 minutach udekorowałam krówkę rozpuszczoną i lekko wychłodzoną/kremową czekoladą
    deserową. Ponownie wstawiłam do lodówki. Krówkę można przechowywać w  szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

 

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>