-
Najnowsze wpisy
- Przepis na najlepszy Blok Czekoladowy
- Przepis na Mazurek z mlekiem skondensowanym i prażonymi migdałami
- Przepis na szybkie Ciasteczka migdałowe
- Przepis na Sernik z gruszką, cynamonem i imbirem
- Życzenia Świąteczne!
- Słodkie dekoracje świąteczne II
- Słodkie dekoracje świąteczne
- Przepis na Pudding Butterscotch by David Lebovitz
- Przepis na Pancakes jabłkowy z lekkim kremem bananowym
- Przepis na słodkie życie……
- Przepis na Czekoladowe ciasto wg Sophie Dahl
- Przepis na Pancakes z lekkim jabłkiem i bitą śmietaną
- Przepis na Tost francuski z gruszką
- Przepis na pyszną Gruszkę z imbirem i musem czekoladowym
- Przepis na smakowite Karmelizowane jabłkowo – cynamonowe krówki
- Wywiad z La Dolce Caramella dla portalu We-Dwoje.pl A w nim – o mojej kulinarnej wpadce ;)
- Przepis na Czekoladki z chili, mascarpone i maliną oraz z imbirem i orzechem laskowym
- Przepis na wyśmienitą Tartę z nadzieniem gruszkowo-imbirowym pod pierzynką z bezy
Archiwa
Październik 2024 P W Ś C P S N « sie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Chmurka tagów
święta żurawina 5 przemian 5 smaków ananas babeczki i mufinki banan beza bita śmietana chili ciasta ciasteczka Amaretto ciastka cynamon cytryna czekolada desery espresso gruszka herbata herbata lub kawa po przesłodzeniu herbata lub kawa rozgrzewająca imbir jabłko kajmak karmel kokos krówka krem Amaretto krem z serka Mascarpone kruszonka lekki deser lekki krem lemonka likier Amaretto maliny mięta migdały mus czekoladowy naleśniki orzechy owocowy deser rabarbar sos czekoladowy truskawka
La Dolce Caramella 2024
All rights reserved.
Zapraszam do korzystania z treści tego bloga tak długo, jak będziecie zamieszczać link źródłowy. W przeciwnym razie, karma może wrócić i ugryzie Was w sami-wiecie-co. ;-)
Feel free to use content from this blog as long as you link back. Otherwise, karma might come back and bite you in the you-know-what. ;-)
Przepis na Czekoladową krówkę z migdałami
Mała impreza rodzinna to duże wyzwanie, dlatego skorzystałam z kilku sprawdzonych przepisów leciutko je przekształcając tak by wszyscy mogli skosztować, także Ci którzy mają alergię pokarmową na niektóre składniki :-)
Ten przepis wyszukałam u Nigelli, jej wersja połączona jest z pistacjami. Ja połączyłam czekoladowe krówki z migdałami, bo to bardziej smakuje mojej rodzinie. Zrobiłam również wersję z białą czekoladą, by osoby uczulone na kakao też miały okazję cieszyć się smakiem czekoladowych krówek :-) „Biała” wersja – w kolejnym wpisie.
Gotową, zastygniętą masę zwykle dzieli się na małe kwadraciki, które wybornie smakują solo. Nigella ma pomysł na to, by wkładać je do eleganckich torebek i obdarowywać najbliższych… hmm warte powtórzenia :-) Może na Świąteczny prezent?
Ja poradziłam sobie tak: jedną część wyeksponowałam w ceramicznej miseczce jako tzw. małe smakołyki a drugą wykorzystałam jako dekorację do lodów sorbetowych o smaku cytryny. Ten bardzo świeży i rześki smak lodów zrównoważył bardzo słodki smak krówek – i o to mi chodziło – goście byli zachwyceni! Uwielbiam taką fuzję smaków! I nikt nie myślał o kaloriach….;-) A 7 – letnia blondwłosa Natalka poprosiła mnie o przepis! ech..czy dla takich chwil nie warto żyć? :-))) oczywiście do domu dostała małą torebusię z czekoladowymi krówkami..!
Oto przepis:
Składniki, forma 20 x 15 cm:
• 350g gorzkiej czekolady (użyłam Wedla), wersja „biała” – z Milką
• 400g słodzonego skondensowanego mleka (użyłam niebieskiego mleka z Gostynia)
• 2 łyżki stołowe masła
• 150g obranych migdałów
Przygotowanie:
W kolejnych wpisach znajdziecie wersję z sorbetem cytrynowym :-)
Polecam również:
Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:
O MNIE
Who's Online
Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS
KATEGORIE
Popularne posty
Sorry. No data so far.
Tagi
Najnowsze komentarze
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)
Strony
MYŚLI NIEULOTNE..
Browse
Składniki (3 porcje):
• galaretka o smaku agrestowym w proszku na 450 ml wody
• 1 łyżka serka homogenizowanego o smaku waniliowym (użyłam Danio)
• kilkanaście listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Do …
Składniki:
• 1,5 litra wrzącej wody (smak gorzki)
• 1 łyżka lukrecji (smak słodki)
• 5-6 daktyli (smak słodki)
• ¼ łyżeczki cynamonu (smak słodki)
• ¼ łyżeczki imbiru (smak …