© 2011 . All rights reserved. Ciasteczka z cukrem i migdałami

Przepis na Ciasteczka z cukrem i migdałami

Składniki:

• 50g cukru białego
• szczypta soli
• 100g masła
• 150g mąki pszennej
• 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 36%

Dodatek: białko jajka, cukier kryształ i zmielone lub skruszone migdały

Dekoracja ciastek: różowy lukier

Przygotowanie:

  • Połączyć wszystkie składniki – cukier, sól, mąkę, dodać posiekane masło i śmietanę, wszystko szybko zagnieść, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
  • Rozwałkować ciasto na grubość ok. 6-8 mm, posmarować całość białkiem, posypać cukrem i migdałami. Wykrawać foremką np. w kształcie misia i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  • Piec w temperaturze 180 – 200 stopni C przez ok. 12 – 15 minut aż ciastka będą miały ciemnozłoty kolor
  • Wystudzić ciastka, dekorować wg uznania, np. różowym lukrem – cukier puder zmieszać na gęstą masę z dodatkiem odrobiny soku z czarnej porzeczki.

Ciastka do przyjemnego pochrupania w zimowe wieczory :-) Ważne, by śmietana była gęsta, bo w innym przypadku mogą po prostu rozpłynąć się podczas pieczenia (użyta przeze mnie śmietana mogłaby być bardziej gęsta, stąd ciasteczna nie wyszły równiutkie jak chciałam, ale i tak były wyśmienite). Proponuję również nie sypać zbyt wiele cukru na wierzch, gdyż cukier pod wpływem gorąca karmelizuje się i ciastka mogą stać się zbyt twarde.

Kształty wg uznania – u mnie jako Miśki udekorowane różowym lukrem. Są ujmujące i nikt nie był w stanie się oprzeć ich urokowi oraz smakowi!

Każdy miał swój sposób na pałaszowanie… Same w sobie – pycha! A jako dodatek do lodów – doskonała uczta smaków!!!

Ciasteczkowe potwory były nasycone ;-)))

A może macie ochotę na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>