-
Najnowsze wpisy
- Przepis na najlepszy Blok Czekoladowy
- Przepis na Mazurek z mlekiem skondensowanym i prażonymi migdałami
- Przepis na szybkie Ciasteczka migdałowe
- Przepis na Sernik z gruszką, cynamonem i imbirem
- Życzenia Świąteczne!
- Słodkie dekoracje świąteczne II
- Słodkie dekoracje świąteczne
- Przepis na Pudding Butterscotch by David Lebovitz
- Przepis na Pancakes jabłkowy z lekkim kremem bananowym
- Przepis na słodkie życie……
- Przepis na Czekoladowe ciasto wg Sophie Dahl
- Przepis na Pancakes z lekkim jabłkiem i bitą śmietaną
- Przepis na Tost francuski z gruszką
- Przepis na pyszną Gruszkę z imbirem i musem czekoladowym
- Przepis na smakowite Karmelizowane jabłkowo – cynamonowe krówki
- Wywiad z La Dolce Caramella dla portalu We-Dwoje.pl A w nim – o mojej kulinarnej wpadce ;)
- Przepis na Czekoladki z chili, mascarpone i maliną oraz z imbirem i orzechem laskowym
- Przepis na wyśmienitą Tartę z nadzieniem gruszkowo-imbirowym pod pierzynką z bezy
Archiwa
Październik 2024 P W Ś C P S N « sie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Chmurka tagów
święta żurawina 5 przemian 5 smaków ananas babeczki i mufinki banan beza bita śmietana chili ciasta ciasteczka Amaretto ciastka cynamon cytryna czekolada desery espresso gruszka herbata herbata lub kawa po przesłodzeniu herbata lub kawa rozgrzewająca imbir jabłko kajmak karmel kokos krówka krem Amaretto krem z serka Mascarpone kruszonka lekki deser lekki krem lemonka likier Amaretto maliny mięta migdały mus czekoladowy naleśniki orzechy owocowy deser rabarbar sos czekoladowy truskawka
La Dolce Caramella 2024
All rights reserved.
Zapraszam do korzystania z treści tego bloga tak długo, jak będziecie zamieszczać link źródłowy. W przeciwnym razie, karma może wrócić i ugryzie Was w sami-wiecie-co. ;-)
Feel free to use content from this blog as long as you link back. Otherwise, karma might come back and bite you in the you-know-what. ;-)
Przepis na deser Syllabub, czyli krem Amaretto z limonką
Do znalezienia przepisu na ten deser nakłonił mnie artykuł Tessy Capponi-Borawskiej, który przeczytałam w pewnym miesięczniku. W Internecie znalazłam jeden (oczywiście jeden z wielu), który od razu przetestowałam. Autorką jest Nigella Lawson, która ten typowo angielski deser połączyła z włoskim smakiem likieru Amaretto, zamiast jak w tradycyjnej wersji – z winem musującym.
Jak pisze p. Tessa Capponi-Borawska, sekret tego deseru, kryje się w lekkości śmietanowej piany – „Powinna być jak puch – żeby to osiągnąć, moja matka, zgodnie z przepisem, który dostała od swojej matki, stawała na krześle w kuchni i trzymając dzbanek ze śmietaną wysoko nad głową, wlewała ją do miski stojącej na podłodze”. Warto było spróbować!
Ciekawa jestem też innych wariacji smakowych tego deseru i chyba nie powstrzymam się przed wersja z winem musującym…
Syllabub to tradycyjny angielski deser z przełomu XVI i XIX w. Tłuste mleko lub śmietankę ubijano z cukrem, dodając na koniec lekkie wino. Całość powinna mieć konsystencję zgęstniałej, ale nadal lekkiej piany.
Naprawdę możliwości jest wiele, ale która ta naj… chyba nie oprę się pokusie znalezienia ulubionego połączenia!
Na zdjęciach są już biszkopty, bo małe ciasteczka Amaretto nie dotrwały do zdjęć..! zostały zdegustowane!
Wersja Syllabub z pokruszonymi biszkoptami jest łagodniejsza w smaku, można dodać dla dekoracji małe cząstki limonki :)
Oto przepis:
Składniki (6 porcji):
• 1/3 szklanka likieru Amaretto
• 2 łyzki cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny (połowa cytryny)
• 250ml śmietanki kremówki 30% (użyłam Łaciatej)
• ok. 8 sztuk ciasteczek Amaretto
Przygotowanie:
Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:
O MNIE
Who's Online
Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS
KATEGORIE
Popularne posty
Sorry. No data so far.
Tagi
Najnowsze komentarze
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)
Strony
MYŚLI NIEULOTNE..
Browse
To mój ulubiony deser! Jest tak pyszny, że trudno mi dobrać słowa, by określić jak jest doskonały! Bardzo słodki, dlatego podawany w małych porcjach. Wybornie …
Składniki (4 porcje):
• 600 ml śmietanki kremowej 30% (deser bardziej płynny) mocno schłodzonej
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, np. Nescafe Espresso
• 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
• 2 …