© 2011 . All rights reserved. Tarta z musem czekoladowym, kremem Mascarpone i malinami

Przepis na Tartę z musem czekoladowym, kremem mascarpone i malinami

Weekendowe rozkosze podniebienia.

Na które złożyło się kilka wcześniejszych przepisów. I tak, przepis na kruchy spód wykorzystałam z bardzo udanego Mazurka cytrynowego http://ladolcecaramella.pl/?p=1559 , przepis na krem Mascarpone, m.in. z Ciastek migdałowych z kremem Mascarpone i owocami http://ladolcecaramella.pl/?p=1901 a przepis na mus czekoladowy zrobiłam intuicyjnie, chyba coś mi kiedyś wpadło w oko, ale nie pamiętałam proporcji, dodałam również odrobinę śmietany do czekolady, by było lżej ;-)

Jest bardzo lekka, konsystencja ptasiego mleczka, chmurki, spód bardzo maślany, malina rozgrzana na słońcu, czekolada rozpływająca się w ustach, samej sprawiło mi to ogromną przyjemność.

Każdy dostał po jednym kawałku i to jest błąd! Powinnam zrobić o wiele większą porcję ;) Sama skosztowałabym więcej a co dopiero moje zacne towarzystwo :-)))

To był naprawdę super weekend, wieczory pod gwiazdami, winno, kurkowo, pogaduchowo i mega śmiechowo!!! Chcę więcej! Bo było wspaniale… ;D

A oto przepis:

Składniki:

Kruche ciasto (foremka śr. ok. 19 cm)

• 250g mąki krupczatki
• 125g masła
• 90g cukru pudru
• 1 żółtko
• 1 – 1,5 łyżki śmietany 30% (użyłam Łaciatej)
• szczypta soli

Mus czekoladowy

• 150g serka Mascarpone (ten jest najlepszy!)

• 2 łyżki śmietany kremówki 30% (użyłam Łaciatej)
• 50g czekolady mlecznej + 50 g czekolady deserowej (użyłam Wedla)

Krem Mascarpone

• 200g serka Mascarpone • 280 ml śmietany kremówki 30% (użyłam Łaciatej)
• 1,5 – 2 łyżki cukru pudru

Mały koszyczek malin

Przygotowanie poszczególnych składników:

Kruche ciasto:

  • W misce posiekałam nożem masło z przesianą mąką, dodałam cukier. Następnie połączyłam ze śmietaną,  żółtkiem i szczyptą soli. Szybko zagniotłam, ulepiłam kulę, zawinęłam w folię spożywczą i chłodziłam w lodówce przez 30 – 60 minut.
  • Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni. Ciasta rozwałkowałam na placek, o wymiarach zbliżonych do dna formy (użyłam okrągłej formy). Placek przełożyłam do posmarowanej masłem formy i przyciąć ciasto nożem do wymiarów dna.
  • Piekłam 30 minut. Po upieczeniu odstawiłam na kratkę do ostudzenia.

Mus czekoladowy

  • W małym rondelku z grubym dnem zagotowałam dwie łyżki śmietany i dodałam połamaną czekoladę, chwilę na małym ogniu ją rozpuszczałam, odstawiłam do ostygnięcia.
  • Do miseczki przełożyłam serek Mascarpone (o temperaturze pokojowej), dodałam rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszałam.
  • Mus rozłożyłam równo na kruchym spodzie i wstawiłam do ochłodzenia w lodówce.

Krem Mascarpone

  • Ubiłam bardzo zimną bitą śmietanę z cukrem pudrem.
  • Do miseczki przełożyłam serek Mascarpone (o temperaturze pokojowej).
  • Do serka kolejno w 3 częściach dokładałam ubitą śmietanę, lekko mieszając. Wyjęłam kruchy spód z lodówki i nałożyłam równą warstwę kremu mascarpone na mus czekoladowy. Następnie ułożyłam maliny na całości wierzchniej warstwy. Na koniec starłam na tarce z dużymi oczkami parę zawijasów z czekolady mlecznej. Całość można schłodzić przez 15 – 20 minut w lodówce lub podawać od razu.

W kolejną niedzielę zrobiłam ten sam przepis, ale zamieniłam spód na bezowy.
Było bardzo słodko…
Jesli zdecydujecie się na taką wersję, proponuję ułożyć dodatkowe dwie warstwy malin pomiędzy:
- spodem bezowym a musem czekoladowym
- musem a kremem mascarpone
oraz dekoracja z malin na całej warstwie wierzchniej, tak jak w pierwszej wersji :-)
Wtedy słodycz zostanie zrównoważona i na pewno Wam zasmakuje. Mniam mniam :)

 

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

2 Komentarze

  1. Mika
    Opublikowano 24 września 2011 at 6:36 pm | Permalink

    Nowe zdjęcia śliczne! Kotek chyba coś kombinuje ;) haha
    Tak, tę tartę spróbowalam i wyszła tak jak piszesz, obłędnie lekka! Baaardzo mi smakowała!!

    • La Dolce Caramella
      Opublikowano 25 września 2011 at 9:40 pm | Permalink

      Cieszę się ogromnie :))) Największą nagrodą dla mnie jest to jak ktoś sam spróbuje i potwierdzi moje wrażenia! Tak więc baaardzo dziękuję za tak miły komentarz :-)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>