© 2010 . All rights reserved. Ptysie z kremem mascarpone

Przepis na Ptysie z kremem Mascarpone i sosem czekoladowym

Małe ptysie powstały na potrzeby urozmaicenia sposobów smakowania kremu Mascarpone z sosem czekoladowym, tego boskiego kremu… ;-)

Ptysie wyglądają bardzo elegancko, szczególnie na przyjęciu. Jeżeli lubicie sos czekoladowy można takiego ptysia udekorować całego, by zagadką było dla smakosza co jest pod tą pierzynką czekoladową :-)

Poniższy przepis jest jak najbardziej do wykorzystanie również w tworzeniu małych przekąsek na imprezę, może kryć w sobie farsz jaki lubicie, gdyż smak ptysiów jest raczej neutralny i dlatego pasuje do tak wielu różnych dodatków.

Ptysie zaprezentowały sie w dwóch odsłonach: pierwsza z kremem i sosem z gorzkiej czekolady (przepisy na moim blogu) a druga – z konfiturą z czarnej porzeczki i sosem z białej czekolady (przepis na moim blogu) :-)

Oto przepis:

Składniki ok. 30 sztuk:

Krem Tiramisu

• 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
• 4 łyżki cukru pudru
• 250g serka Mascarpone

Sos czekoladowy

• 250ml śmietanki 30% np. Łaciata
• 200g czekolady mlecznej lub deserowej
• 50g masła (o temperaturze pokojowej)
• 2-3 łyżki cukru pudru
• 2-3 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie)

Ptysie

• 1 szklanka wody
• 3 łyżki masła (ok. 45g)
• 10 łyżek mąki przennej krupczatki (ok. 70-80g)
• 4 jajka

Przygotowanie:

Krem:

  • Żółtka ucierać z 3 łyżkami cukru pudru na prawie białą masę
  • Dodać serek Mascarpone, wymieszać delikatnie trzepaczką
  • białka na sztywną pianę, dodać jedną łyżkę cukru pudru – miksować ok. 2 minuty
  • Połączyć z masą Mascarpone i włożyć do lodówki

Sos:

  • W rondelku zagotować śmietanę
  • Dodać połamaną czekoladę, delikatnie mieszając
  • Odstawić na kilka minut
  • Dodać masło i cukier puder, opcjonalnie można dodać likier Amaretto, całość delikatnie wymieszać.

Ptysie ok. 30 sztuk:

  • W rondelku zagotować wodę powoli dodając masło.
  • Na gorącą wodę z masłem  wsypywać mąkę,  energicznie mieszając (ok. 2-3 min) do momentu kiedy ciasto nie będzie odchodziło od dna rondelka
  • Odstawić do ostygnięcia
  • Ciasto przełożyć do miski, kolejno dodawać po jednym jajku całość miksując trzepaczką elektryczną.
  • Wymieszaną masę włożyć do worka do wyciskania ciastek lub formować ciasto łyżeczką.
  • Wyciskać równej wielkości ptysie ok.3 cm.
  • Układać w odległości ok. 3 cm od siebie, bezpośrednio na formę ,natłuszczoną oliwą z oliwek.
  • Piec w temp. 250 stopni C w piekarniku gazowym ok. 25-30 min.
  • Wyłożyć z formy i pozostawić do ostudzenia.
  • Ptysie włożyć do zamkniętego pojemnika na trochę, by zmiękły.
  • Przekroić pysie na pół i nałożyć odpowiednią ilość kremu lub konfitury, wg. uznania.
  • Polać ulubionym sosem czekoladowym!

 

    Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

    • O MNIE

      Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
    • Who's Online

      • 0 Members.
      • 0 Guests.
    • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

    • KATEGORIE

    • Tagi

    • Durszlak.pl
    • Najnowsze komentarze

    • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

      Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
    • Strony

    • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
    • MYŚLI NIEULOTNE..

      Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

    Jeden Komentarz

    1. PannaCotta
      Opublikowano 30 września 2010 at 10:48 pm | Permalink

      Oczyma wyobraźni siedzę w kwitnącym ogrodzie i zajadam ptysie……- jest bosko.

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

    *
    *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>