© 2011 . All rights reserved. Czekoladowe naleśniki z bananem i sosem karmelowym

Przepis na przepyszne Czekoladowe naleśniki z bananem i sosem karmelowym

Naleśniki czekoladowe są niesamowicie aromatyczne! Słowo aromat kryje w sobie przymiotnik „zmysłowy” a wszystko co zmysłowe wyzwala pragnienia…  jeśli mamy apetyt to i chęć życia jest większa :-)

Pogoda nie sprzyja, magnezu nigdy dość - czas na naleśniki czekoladowe oraz drugie nalesniki z dodatkiem kakao (przepis w kolejnym wpisie). Zrobiłam je dla porównania, które bardziej polubię. To będą dwa przepisy, pierwszy wybrany intuicyjnie a drugi z zeszytu mojej Mamy :-)

Przepis z dodatkiem czekolady znalazłam na stronie http://www.kitchendaily.com/recipe/chocolate-pancakes-142891/#ixzz1UHpI0q8Y

SĄ PYSZNE!!!

Macie tak, że jak spróbujecie jeden to i drugi i od razu trzeci i czwarty… ;D O rany są naprawdę dobre, również same w sobie!

Zdecydowałam się na nieskomplikowane dodatki w postaci pokrojonego w plastry banana, bo tak jakoś uśmiechał się do mnie oraz sosu karmelowego, z brązowego cukru, mleka skondensowanego i miodu… ech, prawdziwa rozpusta ;D . Polecam baaaardzo!

Oto przepis:

Składniki:

• 220g posiekanej czekolady mlecznej lub deserowej
(użyłam Wedla)
• 8 łyżek niesolonego masła + 2-3 łyżki masła do smażenia
• 2 duże jaja
• 2 żółtka
• 2 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki cukru pudru
• 5 łyżek mąki pszennej

Dodatki:

Sos karmelowy (przepis poniżej)

4 banany

Przygotowanie:

  • W kąpieli wodnej rozpuściłam 8 łyżek masła razem z posiekaną czekoladą, dobrze wymieszałam na gładko i zestawiłam z ognia.
  • W misce roztrzepałam jaja, żółtka z cukrem pudrem, dodałam masę czekoladowo – maślaną i przesianą mąkę. Wszystko razem dobrze wymieszałam i odstawiłam na 25 – 30 minut.
  • Na rozgrzanej patelni rozpuściłam łyżkę masła i nakładałam łyżką małe porcje ciasta naleśnikowego. Smażyłam z obu stron. Uwaga! Naleśniki z tego ciasta smażą się dosyć szybko.

Składniki na sos karmelowy:

• 150g cukru brązowego
• 2 łyżki miodu wielokwiatowego
• 200g mleka skondensowanego niesłodzonego (użyłam z Gostynia)

Przygotowanie:

  • Na sucho skarmelizowałam cukier. Dodałam miód i ciepłe mleko skondensowane. Gotowałam przez chwilę.

Z naleśników i dodatków stworzyłam wzajemnie przenikające się smakowo warstwy. Naleśnik + sos karmelowy + banan posięty w plastry a na konie wszystko polałam jeszcze raz polewą karmelową.

Jeśli okaże się, że jest Wam za słodko, zawsze jedną z warstw można posypać delikatnie sproszkowanym imbirem, wtedy smaki zrównoważą się :-))

Do takich słodkości zawsze zaparzam równoważącą herbatę wg Pięciu Przemian (przepis na blogu http://ladolcecaramella.pl/?p=120) lub chociaż Białą herbatę z cytrusami ;) Świetnie czuję się po nich! Polecam :)

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

2 Komentarze

  1. Mika
    Opublikowano 8 sierpnia 2011 at 6:35 pm | Permalink

    No oczywiście nie mogłam się oprzeć i zrobiłam je dzisiaj :D Są obłędne i bardzo łatwo się je robi, szybko smaży a nagroda, w postaci niebiańsko-czekoladowej rozkoszy, nie ominie!! :-)

    • La Dolce Caramella
      Opublikowano 8 sierpnia 2011 at 6:55 pm | Permalink

      O yaeh! Dzięki! Pierwszy raz je robiłam i taki smaczny traf.. Cieszę się, że tak jak mnie, smakują i Tobie :))

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>