Przepis pochodzi z
http://www.indianvegetariankitchen.com/2011/03/strawberry-ginger-lemonade.html i jest idealny na upalne dni!
Słodko – kwaśna nuta truskawki w połączeniu ze zdecydowanym smakiem imbiru, który dodaje mocy lemoniadzie. Imbir ma specyficzny, silny aromat z odświeżającą, nieco cytrynową nutą.
Schłodzony napój jest prawdziwym orzeźwieniem!
Imbir należy do najstarszych oraz najcenniejszych przypraw dalekiego Wschodu. Poprawia trawienie a nasz umysł, pod jego wpływem cudownie rozjaśnia się!
Jest ostrym smakiem i lepiej dodać go mniej niż zbyt wiele. Gdy przesadzimy z jego ilością, wtedy napój może stać się zbyt gorzki, w takiej sytuacji proponuję po prostu dodać wody :-)
Słońce praży, ja na leżaku a kubki smakowe szaleją… w przyjemnym momencie orzeźwienia!
Cudowne lato…
Oto przepis:
Składniki (2 porcje):
• ¼ szklanki soku z cytryny
• 3 truskawki (ja dałam kilka więcej)
• 1 łyżeczka startego imbiru
• szczypta soli
• 3 truskawki (ja dałam kilka więcej)
• 1 łyżeczka startego imbiru
• szczypta soli
Dodatki (opcjonalnie):
• 1 łyżeczka cukru
• truskawki do dekoracji
• 1 łyżeczka cukru
• truskawki do dekoracji
Przygotowanie:
- Truskawki umyłam i usunęłam szypułki, zmiksowałam w blenderze dodając 1/3 szklanki wody. Dodałam sok z cytryny, 1 łyżeczkę cukru, starty imbir, sól, 2 szklanki zimnej wody i miksowałam dalej, kilka minut.
- Gotowy płyn przetarłam przez sitko, by lemoniada stała się klarowna. Jeżeli byłaby zbyt gęsta, dodałabym jeszcze trochę wody.
- Napój trzymałam godzinę w lodówce i podałam schłodzony.
Imbirowe smaki odnajdziecie również tu:
2 Komentarze
Przyda się na upalne dni :)
Z przyjemnością polecam! :)