© 2010 . All rights reserved. Krem mascarpone z sosem czekaladowym

Przepis na Krem Mascarpone z sosem czekoladowym

To mój ulubiony deser! Jest tak pyszny, że trudno mi dobrać słowa, by określić jak jest doskonały! Bardzo słodki, dlatego podawany w małych porcjach. Wybornie puszysty krem, na bazie Mascarpone, wypełnia środek biszkoptów, ptysiów lub naleśników. Zwieńczeniem jest sos czekoladowy, otulający swym smakiem wnętrze deseru.
Dla prawdziwych łasuchów smaku słodkiego wersja bezpośredniego połączenia kremu z sosem w filiżance lub małej szklaneczce z dodatkiem biszkoptów…. Mmmm delicje!
Niektórzy moi znajomi skarżą się na niefunkcjonalność takich naczynek,  gdyż trudniej się z nich…wylizuje ;-) takie pyszne!
Kremem można przełożyć biszkopty lub  wypełnić wnętrze małych  ptysiów. Świetnie smakuje jako dodatek do naleśników, które następnie dekorujemy sosem czekoladowym.
Krem wyśmienicie smakuje połączony bezpośrednio z sosem… to deser dla wielbicieli słodkich smaków!
Oto przepis:
Składniki:
Krem Tiramisu

• 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
• 4 łyżki cukru pudru
• 250g serka Mascarpone
Sos czekoladowy
• 250g śmietanki  30% np. Łaciata
• 200g czekolady mlecznej lub deserowej
• 50g masła (o temperaturze pokojowej)
• 2-3 łyżki cukru pudru
• 2-3 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krem
  • Żółtka ucierać z 3 łyżkami cukru pudru na prawie białą masę
  • Dodać serek Mascarpone, wymieszać delikatnie trzepaczką
  • białka na sztywną pianę, dodać jedną łyżkę cukru pudru – miksować ok. 2 minuty
  • Połączyć z masą Mascarpone i włożyć do lodówki
Sos
  • W rondelku zagotować śmietanę
  • Dodać połamaną czekoladę, delikatnie mieszając
  • Odstawić na kilka minut
  • Dodać masło i cukier puder, opcjonalnie można dodać likier Amaretto, całość delikatnie wymieszać
Jest też wersja z ptysiami! Przepis na ptysie w kolejnym moim wpisie :-) Rozkosznie smakują…! mmmmmmmmmmmm………… :-)

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>