-
Najnowsze wpisy
- Przepis na najlepszy Blok Czekoladowy
- Przepis na Mazurek z mlekiem skondensowanym i prażonymi migdałami
- Przepis na szybkie Ciasteczka migdałowe
- Przepis na Sernik z gruszką, cynamonem i imbirem
- Życzenia Świąteczne!
- Słodkie dekoracje świąteczne II
- Słodkie dekoracje świąteczne
- Przepis na Pudding Butterscotch by David Lebovitz
- Przepis na Pancakes jabłkowy z lekkim kremem bananowym
- Przepis na słodkie życie……
- Przepis na Czekoladowe ciasto wg Sophie Dahl
- Przepis na Pancakes z lekkim jabłkiem i bitą śmietaną
- Przepis na Tost francuski z gruszką
- Przepis na pyszną Gruszkę z imbirem i musem czekoladowym
- Przepis na smakowite Karmelizowane jabłkowo – cynamonowe krówki
- Wywiad z La Dolce Caramella dla portalu We-Dwoje.pl A w nim – o mojej kulinarnej wpadce ;)
- Przepis na Czekoladki z chili, mascarpone i maliną oraz z imbirem i orzechem laskowym
- Przepis na wyśmienitą Tartę z nadzieniem gruszkowo-imbirowym pod pierzynką z bezy
Archiwa
Listopad 2024 P W Ś C P S N « sie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Chmurka tagów
5 przemian 5 smaków ananas babeczki i mufinki banan beza bita śmietana chili ciasta ciasteczka Amaretto ciastka cynamon cytryna czekolada desery espresso gruszka herbata herbata lub kawa po przesłodzeniu herbata lub kawa rozgrzewająca imbir jabłko kajmak karmel kokos krem Amaretto krem z serka Mascarpone kruszonka krówka lekki deser lekki krem lemonka likier Amaretto maliny migdały mięta mus czekoladowy naleśniki orzechy owocowy deser rabarbar sos czekoladowy truskawka święta żurawina
La Dolce Caramella 2024
All rights reserved.
Zapraszam do korzystania z treści tego bloga tak długo, jak będziecie zamieszczać link źródłowy. W przeciwnym razie, karma może wrócić i ugryzie Was w sami-wiecie-co. ;-)
Feel free to use content from this blog as long as you link back. Otherwise, karma might come back and bite you in the you-know-what. ;-)
Przepis na Herbatę wg Pięciu Przemian daktylową
Składniki:
• 1,5 litra wrzącej wody (smak gorzki)
• 1 łyżka lukrecji (smak słodki)
• 5-6 daktyli (smak słodki)
• ¼ łyżeczki cynamonu (smak słodki)
• ¼ łyżeczki imbiru (smak ostry)
W razie potrzeby można zwiększyć proporcjonalnie ilości poszczególnych składników.
Przygotowanie:
To również jednak z herbat przygotowana wg Pięciu Przemian. Ta herbata jest dobra na jesienne i zimowe chłody. Przeważa w niej smak słodki z dodatkiem smaku ostrego.
Smak słodki ma naturę ocieplającą, rozgrzewającą, odświeżającą. Wzmacnia, harmonizuje i odżywia. Jest to słodycz naturalna, która nie powinna być utożsamiana z cukrem (który wychładza i osłabia organizm). Smak słodki wzmacnia koncentrację i jasność myślenia. Ciekawostka! - Lukrecja wzmacnia śledzionę, trzustkę i żołądek. Jednak przesada w używaniu tego smaku słodkiego powoduje osłabienie śledziony i nerek, czyli wszystko w nadmiarze może również szkodzić.
Dlatego herbatę daktylową pijamy od czasu do czasu, zresztą pewnie przestanie nam smakować jeśli będziemy sięgać po nią codziennie :-)
Teoria Pięciu Przemian jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej drugim obok teorii Yin i Yang systemem opisującym wszystko, co dzieje się zarówno we Wszechświecie, jak i w mikrokosmosie, jaki stanowi człowiek. Wg filozofii chińskiej człowiek jest częścią natury i podlega jej prawom, a jego organizm jest odbiciem Wszechświata.
Teoria Pięciu Przemian mówi o wszechobecnej zasadzie ruchu, zmianach następujących cyklicznie i wzajemnym przenikaniu wszystkich elementów Wszechświata. Najlepszą ilustracją tej teorii jest następowanie po sobie kolejnych pór roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, które odpowiadają kolejno przemianom: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. Przemiany tworzą dynamiczną równowagę będącą wynikiem nieustannej zmienności.
Kilka słów o Pięciu Przemianach znajdziecie również tu : http://ladolcecaramella.pl/kuchnia-wg-pieciu-smakow/
Jednak najlepiej zapoznać się z całą filozofią poprzez wnikliwe czytanie książek jej poświęconych. Ja bardzo polecam książki p. Anny Ciesielskiej „Filozofia zdrowia” i „Filozofia życia”.
Ta herbata sama jest jak deser, jednak gdybyście mieli ochotę na jeszcze coś słodkiego to najbardziej polecam lekkie desery Syllabub oraz Ptysie z kremem Mascarpone i sosem czekoladowym – temu trudno się oprzeć…!
Polecam również:
Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:
O MNIE
Who's Online
Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS
KATEGORIE
Popularne posty
Sorry. No data so far.
Tagi
Najnowsze komentarze
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)
Strony
MYŚLI NIEULOTNE..
Browse
Mała impreza rodzinna to duże wyzwanie, dlatego skorzystałam z kilku sprawdzonych przepisów leciutko je przekształcając tak by wszyscy mogli skosztować, także Ci którzy mają alergię …
Składniki:
• 1 litr wrzącej wody (smak gorzki)
• 1 łyżeczka tymianku (smak gorzki)
• 1 łyżeczka kurkumy (smak gorzki)
• 1 łyżeczka lukrecji – patyczki (smak słodki)
• 1 …