© 2011 . All rights reserved. Czekoladowe biszkopty tiramisu

Przepis na Czekoladowe biszkopty tiramisu

Jeszcze jedna odsłona pyyyysznego Tiramisu :-)
Mięciutkie biszkopty z przepyszną warstwą tiramisu oblane wyśmienitą czekoladą o smaku kawy…. mnnnniaaammmm :-)
Uwielbiam jak czekolada miękko spływa po biszkopcie.
Pyszny gościniec, który na pewno będzie wychwalony :-)
Jedyna sugestia to taka, by dosyć mocno nasączyć kawą biszkopty i nie żałować masy mascarpone pomiędzy ciastkami, to spowoduje, że nie będą suche ;)
Cudownie rozkoszne smaki, mascarpone, kawy, czekolady, wanilii i rumu, połączone w jednym genialnie wyśmienitym ciastku!!
A tu słodki film… ja wymiękłam ;))

Oto przepis:
Składniki (15 gotowych biszkoptów):
• 30 podłużnych biszkoptów (najlepsze z firmy Lajkonik)
• 200 ml kawy espresso
• 500g serka Mascarpone (np. firmy Sterilgarda)
• 1 laska wanilii
• 120g cukru
• 4 jajka
• 2 łyżki rumu
Sos czekoladowy:
• 200g czekolady np. mlecznej Wedla
• 250 ml śmietany kremówki 30% (użyłam Łaciatej)
• 100 ml kawy espresso
Przygotowanie:
  • Żółtka z cukrem utrzeć mikserem (ok.4 minuty), na prawie białą masę, w misce ustawionej nad garnuszkiem z gotującą się wodą (tak by miska nie dotykała wody). Miskę zdjąć znad garnuszka. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Łyżeczką wyskrobać wszystkie ziarenka, wymieszać z masą żółtkową. Następnie dodać serek Mascarpone i rum, delikatnie wymieszać mikserem.
  • W mniejszej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połączyć białka z masą mascarpone.
  • Namoczyć 15 sztuk biszkoptów w kawie i rozłożyć na płaskim naczyniu. Kolejno na każdy biszkopt nałożyć porcję masy serowej i lekko przykryć biszkoptem namoczonym uprzednio w kawie. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny.
  • Sos czekoladowy: W małym rondelku rozpuścić śmietanę z połamaną czekoladą oraz kawą espresso. Wystudzony sos rozlać na schłodzone biszkopty. Całość można wstawić do lodówki, by czekolada szybciej zastygła lub podawać zaraz po udekorowaniu.
A może macie smaka na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

3 Komentarze

  1. Opublikowano 30 maja 2011 at 7:18 am | Permalink

    smakowicie wyglądają :)

  2. Opublikowano 30 maja 2011 at 4:09 pm | Permalink

    Wygladają jak mini eklerki:) pysznie.

    • La Dolce Caramella
      Opublikowano 30 maja 2011 at 9:32 pm | Permalink

      Też mi się tak skojarzyło! Ale są o wiele lżejsze i to w nich luuuubię ;-) Pozdrawiam :-)

Napisz odpowiedź na chantel.

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>