© 2010 . All rights reserved. Czekoladki krówkowe z migdałami

Przepis na Czekoladową krówkę z migdałami

 

Mała impreza rodzinna to duże wyzwanie, dlatego skorzystałam z kilku sprawdzonych przepisów leciutko je przekształcając tak by wszyscy mogli skosztować, także Ci którzy mają alergię pokarmową na niektóre składniki :-)

Ten przepis wyszukałam u Nigelli, jej wersja połączona jest z pistacjami. Ja połączyłam czekoladowe krówki z migdałami, bo to bardziej smakuje mojej rodzinie. Zrobiłam również wersję z białą czekoladą, by osoby uczulone na kakao też miały okazję cieszyć się smakiem czekoladowych krówek  :-) „Biała” wersja – w kolejnym wpisie.

Gotową, zastygniętą masę zwykle dzieli się na małe kwadraciki, które wybornie smakują solo. Nigella ma pomysł na to, by wkładać je do eleganckich torebek i obdarowywać najbliższych… hmm warte powtórzenia  :-) Może na Świąteczny prezent?

Ja poradziłam sobie tak: jedną część wyeksponowałam w ceramicznej miseczce jako tzw. małe smakołyki a drugą wykorzystałam jako dekorację do  lodów sorbetowych o smaku cytryny. Ten bardzo świeży i rześki smak lodów zrównoważył bardzo słodki smak krówek – i o to mi chodziło – goście byli zachwyceni! Uwielbiam taką fuzję smaków! I nikt nie myślał o kaloriach….;-)  A  7 – letnia blondwłosa Natalka poprosiła mnie o przepis! ech..czy dla takich chwil nie warto żyć? :-))) oczywiście do domu dostała małą torebusię z czekoladowymi krówkami..!

Oto przepis:

Składniki,  forma 20 x 15 cm:

• 350g gorzkiej czekolady (użyłam Wedla), wersja „biała” – z Milką
• 400g słodzonego skondensowanego mleka (użyłam  niebieskiego mleka z Gostynia)
• 2 łyżki stołowe masła
• 150g obranych migdałów

Przygotowanie:

  • W rondelku połączyć czekoladę (połamaną w cząstki) z mlekiem i masłem – podgrzewać.
  • Do masy czekoladowej dodać pokruszone migdały, wymieszać.
  • Gotową masę rozprowadzić w kwadratowej lub prostokątnej formie, wyrównać wierzch.
  • Po wystudzeniu włożyć na noc do lodówki.
  • Pokroić w kostkę.
  • Przechowywać w lodówce

W kolejnych wpisach znajdziecie wersję z sorbetem cytrynowym :-)

Polecam również:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>