Lekka tarta z wyśmienicie pysznym, gruszkowym nadzieniem z dodatkiem imbiru, przykryta bezową pierzynką. Podana na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych, smakuje obłędnie pysznie :-) Smaki słodkie równoważone są przez smak ostry w postaci imbiru oraz kwaśny w postaci apetycznej gruszki. Słodycz jest, ale nie ma uczucia przesłodzenia.
Tarta została wymyślona dla mojego siostrzeńca, który ma alergię pokarmową i jedyne owoce sezonowe, które są w obecnym czasie dla niego dobre to właśnie gruszki :-) Było dobrutkie :-))) By wydobyć smak ulubionego owocu, zdecydowałam się połączyć go z cytryną i imbirem. Smak imbiru nie jest wyczuwalny, tak samo cytryny, ale zdecydowanie wszystkie smaki dzięki temu dopełniają się.
Tarta jest lekka a jednocześnie sycąca i wyjątkowo zapadająca w pamięć. Jest bardzo aromatyczna!
A jeśli macie taką możliwość, talerzyki, na których podacie to ciastko podgrzejcie lekko w piekarniku. Oczywiście powinny to być talerzyki żaroodporne ;-)
Dzięki ciepłym talerzykom, aromat deseru będzie intensywniejszy i pozwoli naszym gościom na smakowanie nie tylko oczami, ale również nosem ;-) Ciepły talerzyk jeszcze bardziej wydobywa zapach potrawy, unosi go do góry.
Zmysł węchu jest powiązany najsilniej ze zmysłem smaku, jest najwrażliwszy i najpotężniejszy! Dla jeszcze większej rozkoszy delektowania się warto wykorzystać ten sposób i zrobić ogromne wrażenie na gościach :-)
Oto przepis:
Składniki:
Kruche ciasto
• 250g mąki krupczatki
• 125g masła
• 90g cukru pudru
• 1 żółtko
• 1 – 1,5 łyżki śmietany 30% (użyłam Łaciatej)
• szczypta soli
Nadzienie: gruszka z imbirem
• 3 średnie gruszki pokrojone w plastry
• sok z ½ cytryny
• 1/3 łyżeczki cynamonu
• ½ łyżeczki soku wyciśniętego ze świeżego imbiru lub 1/5 łyżeczki imbiru w proszku
• 2 płaskie łyżki cukru pudru
Beza
• 2 białka
• 125g cukru pudru
• 1/2 łyżeczki soku z cytryny
• szczypta soli
Przygotowanie poszczególnych składników:
Kruche ciasto
- W misce posiekałam nożem masło z przesianą mąką, dodałam cukier. Następnie połączyłam ze śmietaną, żółtkiem i szczyptą soli. Szybko zagniotłam, ulepiłam kulę, zawinęłam w folię spożywczą i chłodziłam w lodówce przez 30 – 60 minut.
- Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni. Ciasta rozwałkowałam na placek, o wymiarach zbliżonych do dna formy (użyłam okrągłej formy). Placek przełożyłam do posmarowanej masłem formy i przyciąć ciasto nożem do wymiarów dna.
- Piekłam 30 minut.
Nadzienie: gruszka z imbirem
- Gruszkę pokroiłam w cząstki. Wrzuciłam do rondelka, dodałam sok z cytryny, sok ze świeżego imbiru, cynamon i przesiany cukier puder. Wszystko kilka minut gotowałam na małym ogniu, delikatnie mieszając. Odstawiłam do lekkiego ostudzenia.
Beza
- Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywno. Dodałam sok z cytryny oraz cukier puder, i ubijałam dalej na gładką masę.
Tarta
- Na upieczonym kruchym spodzie rozłożyłam delikatnie nadzienie gruszkowe. Następnie, na wierzchu ułożyłam duże kleksy z masy bezowej.
- Całość wstawiłam do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 180 stopni C na 40 minut.
- Podałam na ciepło z kulką lodów waniliowych firmy Grycan.
W przepisie na Tartę z musem czekoladowym, kremem Mascarpone i malinami są już nowe zdjęcia. Zapraszam do posmakowania również tego smaku :-)
(kliknijcie proszę na obrazek)
2 Komentarze
Tak myślałam, że gruszka i imbir to idealna para :-) Pyszny kruchy spód już znam z Twojego przepisu na Mazurka Cytrynowego a to nadzienie gruszkowe, naprawdę robi wrażenie! Ślinianki mi pracują.. więc nie ma rady, trzeba zrobić ;D
Oj tak, pyszna sprawa :-) Spód jest bardzo uniwersalny i wielokrotnie sprawdzony, więc chetnie w nowych wyczynach z niego korzystam. Proszę koniecznie napisz jakie wrażenia :-)