Składniki (4porcje):
• 70g herbatników kakaowych Kakaolu (pół jednego opakowania)
• 25 g masła
• 1 banan
• 1/3 paczki płatków migdałowych
• 100g czekolady mlecznej lub wg uznania (użyłam Wedla)
• 70 ml śmietany kremówki 30% (użyłam Łaciatej)
Przygotowanie:
- Rozpuścić delikatnie masło i zmieszać z pokruszonymi herbatnikami, wysmarować masłem 4 sztuki foremek na tartinki (śr. 10cm), delikatnie rozprowadzić masę ciasteczkową, lekko ugnieść.
- Pokroić w plasterki banana i ułożyć na masie ciasteczkowej. Na patelni uprażyć lekko płatki migdałowe i posypać nimi wierzch tartinek.
- W garnuszku zagotować śmietanę i rozpuścić, połamaną w kawałki, czekoladę. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut, by lekko zgęstniała.
- Polać czekoladą przygotowane tartinki, odczekać by czekolada ostygła i wstawić do lodówki na godzinę.
- Po wyjęciu z lodówki, przed podaniem odczekać 5 minut.
Foremka urzekła… i powstało obłędne wypełnienie środka! Bazą był przepis z francuskiego portalu kulinarnego, jednak małe zmiany były konieczne i wyszły chyba na dobre, bo niekontrolowane wylizywanie foremek się odbyło! ;-)))
Kruchy spód jak w serniczkach na zimno, bananowe talarki, uprażone płatki migdałowe i jej Wysokość Czekolada! Małe, lekkie i deserowe…mmm ;-) To bardzo szybki i pyszny deser :-)))
Czekoladowe i owocowe smaki znajdziecie również tutaj:
2 Komentarze
A ja to jadłam i było boskie…………
:-)))))))))))