© 2010 . All rights reserved. Pianka z białej czekolady z nutą mięty

Przepis na deser Piankę z białej czekolady z mietą

Składniki (4 – 6 porcji):

• 250g białej czekolady (użyłam Wedla)
• 250ml śmietany kremówki 30% (użyłam Łaciatej)
• 1 białko jajka
• ¼ łyżeczki ekstraktu z mięty
• świeże listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  • Włożyć czekoladę pokruszoną w kawałki do żaroodpornego naczynia, naczynie oprzeć na garnku a gotującą się wodą, czekać aż się roztopi mieszając od czasu do czasu . Naczynie żaroodporne z rozpuszczoną białą czekoladą odstawić do ostygnięcia w chłodne miejsce
  • Ubić śmietanę z białkiem i ekstraktem z mięty, masa powinna być raczej lekko gęsta niż sztywna, bo może się zważyć!
  • Dodać masę śmietanową do wystudzonej czekolady
  • Rozdzielić do kieliszków lub szklanek, wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. godzinę.
  • Po wyjęciu z lodówki udekorować miętą.

 

To przepis Nigelli Lawson  z książki „Nigella Ekspresowo”. Zachwycił mnie wygląd na zdjęciu i proste składniki. A skoro miałam te składniki w domu to czemu nie spróbować.

Prawdę mówiąc spodziewałam się większego „WOW” a tu… no cóż, jest co prawda bardzo słodko, ale czy tak wyśmienicie..czegoś mi w tym brakowało. Prawdą jest to co pisze Nigella, że trzeba kosztować tego deseru w malutkich porcjach, bo słodycz ta „przypomina (…) jedzenie lukru bez ciasta”.  Mięta troszkę dodaje wyrazu, ale nie gra tu głównej roli.

Postanowiłam więc troszkę złamać słodycz prostym sposobem, czyli wysmarować nią okrągłe biszkopty, które również akurat były w moim posiadaniu :-)

Włożyłam je na dwie godzinki do lodówki, by masa nasączyła biszkopt. No i się udało! W takiej wersji smakuje mi o wiele bardziej! Ale łasuchy, które uwielbiają jak jest wyjątkowo słodko, powinny być zachwycone oryginalną wersją Nigelli.

W ramach powrotu do równowagi smakowej polecam jak zwykle wypicie herbaty wg Pięciu Przemian! Działa cuda! A przepis na nią dostępny jest na moim blogu :-)

Smacznego!

A może skusisz się na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

Jeden Komentarz

  1. PannaCotta
    Opublikowano 15 października 2010 at 10:45 pm | Permalink

    Słodko, słodko…………..ale jeśli smakuje tak jak wyglada, to warto zgrzeszyć.

2 Trackback'i

  1. Autor Przepis na Mus z białej czekolady 24 listopada 2010 o 11:24 am

    [...] Przepis na deser Piankę z białej czekolady z mietą [...]

  2. Autor La Dolce… Caramella! 24 listopada 2010 o 2:46 pm

    [...] Przepis na deser Piankę z białej czekolady z mietą [...]

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>