Składniki (około 10 naleśników):
Ciasto naleśnikowe
• 200g mąki pszennej
• 2 duże jajka
• 2 szklanki wody mineralnej gazowanej
• szczypta soli
• oliwa z oliwek do smażenia
• masło do podsmażenia
Bita śmietana
• 125 ml śmietany kremowej 36%, mocno schłodzonej
• 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
- Przesiać mąkę, dodać jajka, wlać wodę. Zmieszać do uzyskania gładkiej masy, odstawić na 20 minut pod przykryciem
- Dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, ponownie lekko zmieszać
- Smażyć na oliwie z oliwek odpowiednią ilość ciasta w zależności od pożądanej grubości naleśnika
- Gotowe naleśniki zwijać kolejno w ruloniki (naleśniki można wg uznania posmarować w środku bitą śmietaną, kroić w ulubionej grubości paski, układać „ślimaki” na talerzyku
- Ubić na sztywną pianę schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania, gdy piana będzie stawała się sztywna, dodać cukier puder i dalej ubijać aż powstanie gęsta bita śmietana
- Wokół „ślimaków” zrobić kleksy z bitej śmietany, po ułożeniu ulubionych dodatków przesiać przez sitko cukier puder
Przykładowe dodatki:
- pomarańcza pokrojona w cząstki z rodzynkami Sułtankami i płatkami migdałów
- konfitura z wiśni lub jagód z tartą czekoladą
- mus z malin z tartą gorzką czekoladą
Do zrobienia tego prostego deseru zainspirowała mnie koleżanka :-) Faktycznie jest bardzo prosty a jaki finezyjny i delikatny w doznaniach. Nowy pomysł na moje ulubione naleśniki! Deser w wersji light ;-) oj, przecież nie zawsze trzeba się opychać ;-) tu się trzeba delektować! ;-)
Jedna z moich ulubionych wersji to słodko kwaśny zestaw – bita śmietana, soczysta pomarańcza i słodkie rodzynki Sułtanki a żeby było jeszcze pyszniej naleśniki podsmażam na maśle… ups znowu wyszedł ze mnie łasuch a przecież miałam się tylko delektować ;-) Wersja z bitą śmietaną, pomarańczą i rodzynkami jest leciutka jak piórko i wyjątkowo delikatna, świetnie pasują tu lekko prażone płatki migdałów. I można tak wymyślać i próbować bez końca!
Co do przepisu na naleśniki to w każdym domu robi się je inaczej. Moja mama robi wersję lekką na wodzie gazowanej, jajkach i mące, czasem dodaje trochę mąki orkiszowej. Takie naleśniki są neutralne w smaku i świetnie komponują się z różnymi farszami od słodkich po ostre.
A może skusisz się na:
2 Komentarze
Moja starsza córka też kocha naleśniki………………….
Great writing! You might want to follow up on this topic??
2 Trackback'i
[...] pyszne desery Skocz do treści HomeKuchnia wg Pięciu SmakówO mnieUlubione linkiKontakt ← → © 2010 zedyta. All rights [...]
[...] Przepis na deser Naleśniki z pomarańczą i bitą śmietaną La Dolce Caramella Przepis na ciastka Shortbread z migdałami [...]