Składniki (około 10 naleśników):
Ciasto naleśnikowe
• 200g mąki pszennej
• 2 duże jajka
• 2 szklanki wody mineralnej gazowanej
• szczypta soli
• oliwa z oliwek do smażenia
• masło do podsmażenia
Bita śmietana
• 125 ml śmietany kremowej 36%, mocno schłodzonej
• 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
- Przesiać mąkę, dodać jajka, wlać wodę. Zmieszać do uzyskania gładkiej masy, odstawić na 20 minut pod przykryciem
- Dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, ponownie lekko zmieszać
- Smażyć na oliwie z oliwek odpowiednią ilość ciasta w zależności od pożądanej grubości naleśnika
- Gotowe naleśniki zwijać kolejno w ruloniki (naleśniki można wg uznania posmarować w środku bitą śmietaną lub np. konfiturą z wiśni), kroić ulubionej grubości paski, układać „ślimaki” na talerzyku
- Ubić na sztywną pianę schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania, gdy piana będzie stawała się sztywna, dodać cukier puder i dalej ubijać aż powstanie gęsta bita śmietana
- Wokół „ślimaków” zrobić kleksy z bitej śmietany, po ułożeniu ulubionych dodatków przesiać przez sitko cukier puder
Przykładowe dodatki:
- konfitura z wiśni lub jagód z tartą czekoladą
- pomarańcza pokrojona w cząstki z rodzynkami Sułtankami i płatkami migdałów
- mus z malin z tartą gorzką czekoladą
Tu mamy drugą wersję wzbogaconą o leciutkie czarne jagody w cukrze oraz konfiturę „Łowicz” z wiśni – to najlepsza konfitura dostępna w prawie każdym sklepie! Jako słodki dodatek – bita śmietana i tarta w płatki czekolada, wszystko posypane przez sitko cukrem pudrem. Wyglada niezwykle malarsko…to taka moja słodka impresja…
A może skusisz się na:
2 Trackback'i
[...] desery Skocz do treści HomeKuchnia wg Pięciu SmakówO mnieUlubione linkiKontakt ← → © 2010 zedyta. All rights [...]
[...] Przepis na deser Naleśniki z bitą śmietaną i konfiturą z jagód [...]