© 2011 . All rights reserved. Deser truskawkowo - cytrynowy

Przepis na Mus serkowo – truskawkowo – cytrynowy

Chodziły za mną truskawki… tak bardzo jestem za nimi stęskniona i ubolewam, że nie są to owoce całoroczne, choć wtedy, na pewno tak bardzo by mi nie smakowały. Nie przepadam za mrożonkami. Mają te same wartości odżywcze, ale jak mówią moje kochane Autorytety Kulinarne, jeśli chodzi o energię pożywienia to taka – już w nich nie istnieje. Minusowe temperatury powodują jej utratę.

Jednak tęsknota wygrała i wybrałam się do sklepu by poczynić zakup truskawkowej mrożonki. Pomyślałam, że jak będą „kapcie” to zawsze mogę z nich zrobić jakiś koktajl. Po otwarciu paczki stwierdziłam, że są całkiem kształtne i pachną truskawkami, jednak samych bym  nie zjadła…

W połączeniu z serkiem, cytryną i miodem nabrały rumieńców i poczułam smak lata :) Jeżeli macie ochotę na jeszcze lżejszą jego wersję, użyjcie serka twarogowego np. Figura z firmy Turek i śmietany 18%.  Ten deser jest prosty i mało wyszukany, jednak sprawia truskawkową przyjemność takim stęsknionym łasuchom jak ja ;) Jest leciutki i świeży!  Czy na pewno ja zjadłam dwie porcje…? ;))

Oto przepis:

Składniki (6 sztuk):

• ok. 600g truskawek
• ok. 650g serka homogenizowanego lub serka twarogowego np. Figura Turek
• 200 ml śmietany 18%  lub 30%
• 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
• ½ cytryny – sok i skórka

Przygotowanie:

  • Śmietanę włożyć na 15 minut do zamrażarki. Truskawki pokroić na cienkie plasterki. Polać sokiem z połowy cytryny, posypać startą skórką cytrynową i dodać 1 łyżkę miodu. Tak przygotowane truskawki przykryć i wstawić do lodówki do momentu podania.
  • Śmietanę wyjąć z zamrażarki i ubić. W drugiej miseczce ubić serek z resztą miodu. Do masy serkowej dodać bitą śmietanę, bardzo delikatnie wymieszać.
  • Podawać osobno do truskawek lub połączyć razem, nakładając do szklanych miseczek lub filiżanek, w pierwszej kolejności truskawki a w drugiej mus serkowy.

Dwie tajemnicze wyspy na rozkosznym musie serkowym….

Pełen energii…lata! Uwielbiam tę lekkość :)

A jeśli jeszcze macie na coś lekkiego ochotę, to może spróbujcie:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

3 Komentarze

  1. Opublikowano 22 marca 2011 at 4:21 pm | Permalink

    Wspaniały deser, nabrałam na taki ochoty . Lecę szukać truskawek :)

  2. Opublikowano 22 marca 2011 at 5:30 pm | Permalink

    Jak zaczełam czytać przepis na truskawkowy deser, to pomyślałam, że wróce do niego za kilka miesięcy jak będą świeże truskawki, bo zadna siła nie zmusi mnie do kupienia tego, co teraz zwie się truskawką. A tu niespodzianka – mrożonki – eureka :) przepis zapisany.

  3. hanka
    Opublikowano 28 marca 2011 at 8:07 pm | Permalink

    czy wy to widzicie,ona robi świetne zdjęcia !!! nie dziwne,że jedzenie na nich proponowane jest pyszne !!!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>