Ale tu się dzieje! Pomieszanie smaków – słodki, kwaśny i gorzki w jednym, ale jaki efekt!
Feria doznań! Mamy tu świeże kwaskowe maliny z listkiem mięty pod pierzynką słodkiej bitej śmietany a tajemnicę tę ukrywa przed okiem mus z gorzkiej czekolady!
Przepis z Kwestii Smaku :-) Pyszny, obłędnie rozkoszny deser! Można kosztować, kosztować i .. hmm, czy potrzebne będzie umycie filiżanki..? ;-)
Ciekawe, kontrastowe w smaku połączenie a jak wygląda…!
Oto przepis:
Składniki (ok. 6 porcji):
• ok. 150 g malin
• kilkanaście małych listków mięty
• 250 ml śmietanki kremowej 36%, mocno schłodzonej
• 2 łyżki cukru pudru
• 100 g gorzkiej czekolady
• 25 g masła
Przygotowanie:
- W 6 mniejszych filiżankach lub szklankach ułożyć warstwę rozerwanych na cząstki malin do ok. 1/3 wysokości. Kilka najładniejszych malin zostawić do dekoracji. Na maliny położyć po kilka małych listków mięty.
- Ubić na sztywną pianę połowę schłodzonej śmietanki, pod koniec ubijania, gdy piana będzie stawała się sztywna, dodać cukier puder i dalej ubijać aż powstanie gęsta bita śmietana. Ułożyć ją na malinach w filiżankach i wstawić do lodówki na czas przygotowania musu czekoladowego.
- Drugą połowę śmietanki kremowej zagotować w rondelku, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż cała czekolada się roztopi. Dodawać po kawałku masło, miksować do uzyskania gładkiej masy.
- Wystudzony mus ułożyć na warstwę bitej śmietany, udekorować malinami i wstawić na ok. godzinę do lodówki.
Spróbuj również:
6 Komentarze
znajomi wylizali palcami !!!
Hmmmm……. jeszcze niczego nie spróbowałam a już wiem że to będzie pyszne …… i szlag trafi silną wolę
wow Twój blog jest genialny! na początku nie mogłam się połapać, ale sytuacja już opanowana :) wspaniałe zdjęcia i pyszne słodkości
Jakie to miłe! Dziękuję pięknie… :)))
Jak wygląda tak smakuje! Baaaardzo mi smakowało :)) Trzeba kosztować póki malina świeża w sklepach ;)
Dzięki Mika :))