Chrupiące, kruche ciasto wypełnione słodkim, owocowym smakiem truskawek i doskonałym aromatem soku z cytryny… wyśmienite!
Lekkie i pachnące latem, owocowe nasycenie w gorące dni.
Wybierzcie mniej kwaśne cytryny a wtedy smak całości będzie bardziej słodki :-)
My rodzinnie uwielbiamy cytryny, więc za każdym razem jest to dla nas prawdziwa śródziemnomorska uczta, pełna słońca i radości. A ostatni kawałek zawsze dzielimy na tyle cząstek, by każdy poczuł jeszcze raz ten słodki moment.
Truskawkowo – cytrynowy poprawiacz nastroju :-)
Polecam!
Bądźcie na bieżąco – zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku!
Składniki:
Kruche ciasto
• 1 ½ szklanki mąki pszennej
• ½ szklanki mąki orkiszowej
• ½ szklanki cukru pudru
• ½ łyżeczki soli
• 1 laska wanilii
• 12 łyżek zimnego masła
• ½ szklanki mąki orkiszowej
• ½ szklanki cukru pudru
• ½ łyżeczki soli
• 1 laska wanilii
• 12 łyżek zimnego masła
Masa cytrynowa
• 4 duże ubite jajka
• 1 szklanka cukru pudru
• 3 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka świeżo startej skórki cytrynowej
• 2/3 szklanki soku z cytryny
• 1 szklanka cukru pudru
• 3 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka świeżo startej skórki cytrynowej
• 2/3 szklanki soku z cytryny
Truskawki
• ¾ szklanki truskawek, pokrojonych w grube plasterki
• ¼ szklanki cukru pudru
• ¼ szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
- Do miski wsypałam kolejno przesianą przez sitko mąkę pszenną i orkiszową, cukier puder, sól i ziarenka wanilii (opcjonalnie można zastąpić kroplami esencji waniliowej). Wymieszałam składniki, dołożyłam zimne masło i szybko wyrobiłam ręcznie, by utworzyła się duża ilość małych, różnej wielkości grudek. Wysmarowaną odrobiną masła foremkę wyłożyłam pergaminem i wysypałam kruszonką. Delikatnie przyklepałam kruszonkę, by utworzyła się jednolita masa spodu i równe brzegi dookoła (wysokie na ok.1,5 cm). Następnie schowałam ciasto na 30 minut do lodówki. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni.
- W międzyczasie pokroiłam truskawki na plastry i wymieszałam je z ¼ szklanki cukru pudru. Odstawiłam, by truskawki puściły sok.
- Aby przygotować cytrynowe nadzienie, zmieszałam lekko ubite jajka z cukrem pudrem, mąkę i skórkę z cytryny. Następnie dodałam sok z cytryny i połączyłam trzepaczką.
- Wyjęłam ciasto z lodówki i piekłam przez ok. 25 minut, dopóki nie nabrało lekko złotego koloru a zapach stał się intensywny. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika a temperaturę zmniejszyłam na 160 stopni C. Na powierzchni kruchego ciasta ułożyłam odsączone z soku plasterki truskawek. Sok truskawkowy połączyłam trzepaczką z nadzieniem cytrynowym i wylałam na truskawki. Z powrotem włożyłam ciasto do piekarnika i piekłam ok. 20 minut, tak by nadzienie stężało a zapach stał się wyczuwalny. Po wystudzeniu, posypałam przez sitko cukrem pudrem i gotowe!
A może macie ochotę na:
2 Komentarze
ale pyszności
pięknie dziękuję!