Kawa gotowana jest łagodna i „miękka”, ma inną naturę niż kawa zaparzana, która może powodować zaniepokojenie, bicie serca i nadwyrężać system nerwowy. Przy tej samej ilości użytej kawy jest dużo słabsza i jest mniej pobudzająca.
Natomiast jej niezaprzeczalnym walorem jest to, ze rozgrzewa i pobudza ciało od wewnątrz – głównie nerki. Wzmaga przemianę materii, więc tolerowana jest dobrze przez wrzodowców. Kawa gotowana łagodzi napięcia przedmiesiączkowe, migreny, nie wywołuje pobudzenia nerwowego i niepokoju serca. Jej naturę rozgrzewającą można wzmocnić dodając cynamon, kardamon lub imbir.
Nie należy pić kawy gorzkiej (może zblokować wątrobę), dlatego też wskazane jest dosłodzić ją miodem naturalnym (rzepakowym lub wielokwiatowym). Kawy nigdy nie pijemy do dużych posiłków, bo może zablokować dobre trawienie. Tak samo nie powinno się dolewać mleka, gdyż również mleko może utrudnić jej trawienie.
Kawa gotowana i herbata rozgrzewająca niezbędne są po przejedzeniu się słodyczami, owocami, sokami i serami.
Te wszystkie informacje pochodzą z książki Filozofia zdrowia – p. Anny Ciesielskiej.
Natomiast kawa gotowana z imbirem (cynamonem i lub kardamonem) pomaga przy osłabieniu, przemarznięciu i również przy przejedzeniu słodyczami :-)
Ja dzisiaj rano ugotowałam kawę naturalną z imbirem. Wypiłam ją przed śniadaniem i od razu zrobiło mi się cieplej! Moje ciało rozgrzało się od środka. Po co zakładać na siebie warstwy ciepłych rzeczy, czy zakrywać po uszy kocem – taka herbata starcza za to wszystko a do tego dodaje duuużo energii! :-) Naprawdę polecam!
Teoria Pięciu Przemian jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej drugim obok teorii Yin i Yang systemem opisującym wszystko, co dzieje się zarówno we Wszechświecie, jak i w mikrokosmosie, jaki stanowi człowiek. Wg filozofii chińskiej człowiek jest częścią natury i podlega jej prawom, a jego organizm jest odbiciem Wszechświata.
Teoria Pięciu Przemian mówi o wszechobecnej zasadzie ruchu, zmianach następujących cyklicznie i wzajemnym przenikaniu wszystkich elementów Wszechświata. Najlepszą ilustracją tej teorii jest następowanie po sobie kolejnych pór roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, które odpowiadają kolejno przemianom: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. Przemiany tworzą dynamiczną równowagę będącą wynikiem nieustannej zmienności.
Kilka słów o Pięciu Przemianach znajdziecie również tu : http://ladolcecaramella.pl/kuchnia-wg-pieciu-smakow/
Jednak najlepiej zapoznać się z całą filozofią poprzez wnikliwe czytanie książek jej poświęconych.
Ja bardzo polecam książki p. Anny Ciesielskiej „Filozofia zdrowia” i „Filozofia życia”.
Oto przepis:
Składniki:
• 1 szklanka wrzącej wody (smak gorzki)
• 1-2 łyżeczki kawy naturalnej (smak gorzki)
• miód naturalny do osłodzenia (smak słodki)
Składniki na kawę z imbirem (cynamonem lub kardamonem):
• 1 szklanka wrzącej wody
• 1-2 łyżeczki kawy naturalnej
• ¼ łyżeczki imbiru
• miód naturalny do osłodzenia
Uwielbiam gotować kawę, z kolejno dodanymi – cynamonem + goździkami + imbirem.
Przygotowanie:
- Na wrzącą wodę, wg podanej wyżej listy, wsypywać kolejno – 1-2 łyżeczki kawy, przykryć garnek pokrywką, by po chwili dodać imbir.
- Po dodaniu wszystkich składników gotować pod przykryciem przez ok. 1-2 minut.
A przed lub po kawie wg Pięciu Przemian skuście się na Krem Mascarpone z sosem czekoladowym lub Mus czekoladowy z bitą śmietaną i malinami! Pycha! :-)
A może skusisz się na:
Jeden Komentarz
Przepyszne,kawa cudownie rozgrzewająca od dzisiaj piję tylko taką !!!
A zdjęcia …. aż chce sie je zjeść !!!