Delikatna masa kremowa i leciutkie, puszyste ciasto!
Ten zestaw to zachwycający deser, pyszny i zniewalający lekkim, apetycznym smakiem. Nie znam osoby, której by nie smakował…
Wyśmienicie pyszny!!!
Uuuuuwielbiam!!!
Składniki:
Ciasto
• 100g masła
• 1 szklanka wody
• 1 szklanka mąki tortowej
• 4 duże lub 5 średnich jaj
• 100g masła
• 1 szklanka wody
• 1 szklanka mąki tortowej
• 4 duże lub 5 średnich jaj
Masa/Krem
• 0,5 l mleka koziego
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka mąki tortowej
• 1 szklanka cukru pudru (ja używam 3/4 szklanki)
• 1 op. cukru waniliowego
• 250g masła (o temp. pokojowej)
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka mąki tortowej
• 1 szklanka cukru pudru (ja używam 3/4 szklanki)
• 1 op. cukru waniliowego
• 250g masła (o temp. pokojowej)
Przygotowanie:
Ciasto
- W rondelku rozpuścić masło, dodać wodę, po zagotowaniu dodać mąkę, gotować na małym ogniu i bardzo szybko mieszać aż ciasto będzie odchodzić od garnka. W momencie powstania jednej masy odstawić do wystygnięcia.
- Po wystudzeniu dodawać kolejno po 1 jajku i miksować na średnich obrotach. Podzielić na dwie równe części.
- Wyłożyć każdą część ciasta łyżką, tworząc górki, na wysmarowaną masłem blachę (30 x 40 cm bez jednego bocznego brzegu dla wygodniejszego wyjęcia ciasta po upieczeniu), ciasto w najniższych punktach nie powinno przekraczać 0,5 cm i powinno mieć odstęp od brzegów blachy ok. 3 cm (ciasto wyrośnie i rozszerzy się na boki).
- Piec w temp. 250 stopni C przez 25-30 minut, każdą blachę osobno.
Masa/Krem
- Do 1/2 szklanki mleka koziego dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową, dokładnie wymieszać łyżką. Pozostałą część mleka zagotować w osobnym rondelku, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Na wrzące mleko wlać przecedzony przez sitko płyn mleczno-mączny ze szklanki (by była gładka) – zagotować powstałą masę budyniową i odstawić do wystudzenia.
- Utrzeć w misce robotem masło (o temp. pokojowej) na gładką masę, następnie dodawać po 1 łyżce zimnej masy budyniowej (jeśli będzie ciepła krem może ulec zważeniu!) masy budyniowej, razem miksować do uzyskania gładkiego kremu.
- Na placek z ciasta wyłożyć masę kremową i przykryć drugim plackiem, oprószyć cukrem pudrem.
A może skusisz się na:
3 Trackback'i
[...] Przepis na wyśmienitą Karpatkę [...]
[...] Przepis na wyśmienitą Karpatkę [...]
[...] Przepis na wyśmienitą Karpatkę [...]