Przepis p. Bożeny Sikoń już od jakiegoś czasu chodził mi po głowie. Szczególnie, iż jakiś czas temu delektowałam się u znajomej podobnym deserem wg przepisu p. Roberta Sowy (link do przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/40824/maliny-na-cieplo-podane-z-lodami-i-bazylia.html). Jednak czegoś mi brakowało.. tajny składnik dopełniający smak odnalazłam w przepisie właśnie p. Sikoń, podczas programu autorskiego w Kuchni TV :))
I była to Papryczka Chili!!
Ciepły mus malinowy połączony z bitą śmietaną z dodatkiem bazylii i zdecydowanym smakiem papryczki chili a do tego zimne lody waniliowe, wyłącznie firmy Grycan! Pyyyyszne!!!
Lekki deser, sprawia ogromną przyjemność wszystkim kubkom smakowym, które szaleją w uniesieniu :-) Bardzo bardzo polecam, spróbujcie koniecznie, póki są świeże MALINY!
LOVE MALINA!
Oto przepis:
Składniki (4 porcje):
• 500g lodów waniliowych firmy Grycan
• 500g malin
• 2 szczypty papryki chili w proszku (wg oryginalnego przepisu 2 szt. papryczki chili)
• 2-3 bukieciki listków świeżej bazylii (wg oryginalnego przepisu 100g bazylii)
• 500 ml śmietanki kremowej 30% (użyłam Łaciatej) + opcjonalnie 1 łyżeczka cukru pudru
• całe maliny do dekoracji
Przygotowanie:
- Oczyszczone maliny miksowałam w blenderze a następnie podgrzałam mus w rondelku i gorący przełożyłam do kieliszków. Bazylię drobno posiekałam. Ubiłam śmietanę (opcjonalnie można dodać łyżeczkę cukru pudru) i dodałam do niej bazylię oraz papryczkę chilli, całość delikatnie wymieszałam.
Do gotowej bitej śmietany dodałam połowę lodów waniliowych, bardzo szybko razem wymieszałam i od razu, zimną masę, ostrożnie wlałam do pucharków, na gorące maliny – nie mieszałam. Następnie do każdego kieliszka delikatnie dołożyłam po 1 gałce lodów. Udekorowałam świeżymi malinami i od razu podałam moim gościom.
Szczęście jest tylko wtedy prawdziwe, kiedy się nim dzielimy! :-)
2 Komentarze
Pychotka :-))
aha ;-) dzięki!