-
Najnowsze wpisy
- Przepis na najlepszy Blok Czekoladowy
- Przepis na Mazurek z mlekiem skondensowanym i prażonymi migdałami
- Przepis na szybkie Ciasteczka migdałowe
- Przepis na Sernik z gruszką, cynamonem i imbirem
- Życzenia Świąteczne!
- Słodkie dekoracje świąteczne II
- Słodkie dekoracje świąteczne
- Przepis na Pudding Butterscotch by David Lebovitz
- Przepis na Pancakes jabłkowy z lekkim kremem bananowym
- Przepis na słodkie życie……
- Przepis na Czekoladowe ciasto wg Sophie Dahl
- Przepis na Pancakes z lekkim jabłkiem i bitą śmietaną
- Przepis na Tost francuski z gruszką
- Przepis na pyszną Gruszkę z imbirem i musem czekoladowym
- Przepis na smakowite Karmelizowane jabłkowo – cynamonowe krówki
- Wywiad z La Dolce Caramella dla portalu We-Dwoje.pl A w nim – o mojej kulinarnej wpadce ;)
- Przepis na Czekoladki z chili, mascarpone i maliną oraz z imbirem i orzechem laskowym
- Przepis na wyśmienitą Tartę z nadzieniem gruszkowo-imbirowym pod pierzynką z bezy
Archiwa
Listopad 2024 P W Ś C P S N « sie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Chmurka tagów
5 przemian 5 smaków ananas babeczki i mufinki banan beza bita śmietana chili ciasta ciasteczka Amaretto ciastka cynamon cytryna czekolada desery espresso gruszka herbata herbata lub kawa po przesłodzeniu herbata lub kawa rozgrzewająca imbir jabłko kajmak karmel kokos krem Amaretto krem z serka Mascarpone kruszonka krówka lekki deser lekki krem lemonka likier Amaretto maliny migdały mięta mus czekoladowy naleśniki orzechy owocowy deser rabarbar sos czekoladowy truskawka święta żurawina
La Dolce Caramella 2024
All rights reserved.
Zapraszam do korzystania z treści tego bloga tak długo, jak będziecie zamieszczać link źródłowy. W przeciwnym razie, karma może wrócić i ugryzie Was w sami-wiecie-co. ;-)
Feel free to use content from this blog as long as you link back. Otherwise, karma might come back and bite you in the you-know-what. ;-)
Przepis na Czekoladowy mus z pomarańczą
Gdy całkowicie jesteś czymś pochłonięty to jesteś w ekstazie, jak pisze Osho. Od jakiegoś czasu staram się poświęcać uwagę tylko jednej czynności, którą wykonuję, by robić to uważnie. To jak z parzeniem herbaty, o której mówił Rinpocze, to jak z rozmową z przyjacielem, gdzie nie ma nic ważniejszego jak słuchanie i wspieranie go, wyłącznie wtedy gdy tego potrzebuje. Jest coś w tym rytuale zatrzymania, czerpania i dawania wewnętrznej siły, gdyż energia się nie rozprasza na pomniejsze czynności i jest skupiona na głównej. Wtedy dogłębnie możemy ją poczuć i nasycić się a potem rozdawać tę radość/siłę innym.
Dzisiejszy deser jest ekstazą wczorajszego dnia… i przyznaję, że trudno było mi po sporządzeniu tego musu czekoladowego, oprzeć się chęci poświęcenia czasu, moim i nie tylko moim, rozkoszom podniebienia. Trzeba zrobić zdjęcia… co też uwielbiam, ale trochę to wstrzymuje degustację spragnionych oczu!
Ktoś wczoraj powiedział, że „Fotografować podane jedzenie to jak pisać dziennik podczas seksu”. Już wiecie dlaczego moje wpisy nie są regularne ;) gdyż czasem po prostu nie zdążę zrobić zdjęć ;)) a bez zdjęć nie ma czym się dzielić, bo większość „smakuje” oczami, czyż nie?
Dla mnie ten blog jest zatrzymaniem tych przyjemnych chwil. Czas mija nie-zauważenie, moja pamięć jest ulotna. To co fascynuje mnie w fotografii to chwycenie czasu, to jest moja pamięć uzupełniająca ;)
Piękno jest w oku obserwatora…
…i jeśli udaje mi się, staram się połączyć w jedną moje dwie ekstazy, jakimi są uczta podniebienia i nasycenie oczu. A największą nagrodą jest moment dzielenia się z innymi i ich ekscytacja! :DD
Mus czekoladowy z pomarańczą… kto mu się oprze..;))
Oto przepis:
Składniki (4 sztuki):
• 300g gorzkiej lub deserowej czekolady (użyłam Wedla)
• 50g masła
• 1 pomarańcza – skórka
• 6 jajek
Przygotowanie:
Spróbuj również:
Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:
O MNIE
Who's Online
Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS
KATEGORIE
Popularne posty
Sorry. No data so far.
Tagi
Najnowsze komentarze
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)
Strony
MYŚLI NIEULOTNE..
Browse
Przygotowując tę czekoladową delicję nie poświęcicie dużo swojego czasu. Powstaje dosyć szybko, jednak wymaga poświęcenia uwagi w momencie powstawania karmelu.
Karmel ma to do siebie, że …
Przepisów na kremy z serka Mascarpone jest całe mnóstwo.
Ten znalazłam w małej książeczce poświęconej sztandarowym recepturom włoskiej kuchni, no i jak mogłam nie spróbować!
Maliny, póki …