• 250g gorzkiej lub mlecznej czekolady (użyłam Wedla)
• 200ml wody(2 łyżki i reszta wody)
• 300ml (200ml+100ml) śmietanki kremowej 30% (użyłam Łaciatej)
• 80g masła
• 80g cukru
Przygotowanie:
- Do rondelka wrzucić połamaną czekoladę, dodać resztę wody oraz 200 ml śmietanki, wymieszać i gotować ok. 10 minut cały często mieszając.
- Pod koniec gotowania masy czekoladowej w osobnym rondelku przygotować karmel – w 2 łyżkach wody rozpuścić cukier, gotować aż do uzyskania złotego karmelu. Zdjąć z ognia i szybko zmieszać z jeszcze gorącą masą czekoladową, tak by karmel cały nie stwardniał!. Zestawić z ognia.
- Dodać pozostałe 100 ml śmietany i masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Rozdzielić do kieliszków lub szklanek.
- W temperaturze pokojowej masa nabierze kremowej konsystencji a jeżeli włożymy do lodówki krem będzie stwardnieje i bardziej wyrazisty w smaku.
Jest obłędnie dobry! Nie wiem jak opisać jego pyszny smak, od którego nie da się uwolnić i je się całą porcję od razu, bo nie można przestać. Krem czekoladowy jest gładki, mięciutki a karmel, który miejscami twardnieje, jest chrupkim dodatkiem i wspaniałym zaskoczeniem! Je wybrałam czekoladę mleczną, bo jest dla mnie delikatniejsza w smaku.
Nie trzeba do tego nic więcej, żadnych dodatków, oprócz wygodnego naczynka, które można potem… wylizać ;-))) Jeśli zostawimy krem na kilka godzin w lodówce - stwardnieje i trzeba chwile poczekać przed konsumpcją, by lekko zmiękł. Jest równie obłędny wybierany łyżeczką w schłodzonych kawałkach czekoladowych.
Fantastyczny przepis z francuskiego portalu, jak dobrze, że go znalazłam :-) Na eleganckim przyjęciu można podać go w kieliszkach do szampana z delikatną dekoracją, siateczka z niteczek z karmelu, na szczycie. O rany jakie to wyborne!!! Zrobię to jeszcze raz w takiej wersji :-)
Koniecznie musicie tego spróbować! Bardzo Bardzo polecam :-)))
A może skusisz się na:
Jeden Komentarz
Tak się rozsmakowałam w tym opisie , że…………….