© 2010 . All rights reserved. Małe kremiki czekoladowe

Przepis na deser Czekoladowe kremiki

Składniki (4 porcje):

• 250g gorzkiej lub mlecznej czekolady (użyłam Wedla)
• 200ml wody(2 łyżki i reszta wody)
• 300ml (200ml+100ml) śmietanki kremowej 30% (użyłam Łaciatej)
• 80g masła
• 80g cukru

Przygotowanie:

  • Do rondelka wrzucić połamaną czekoladę, dodać resztę wody oraz 200 ml śmietanki, wymieszać i gotować ok. 10 minut cały często mieszając.
  • Pod koniec gotowania masy czekoladowej w osobnym rondelku przygotować karmel – w 2 łyżkach wody rozpuścić cukier, gotować aż do uzyskania złotego karmelu. Zdjąć z ognia i szybko zmieszać z jeszcze gorącą masą czekoladową, tak by karmel cały nie stwardniał!. Zestawić z ognia.
  • Dodać pozostałe 100 ml śmietany i masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Rozdzielić do kieliszków lub szklanek.
  • W temperaturze pokojowej masa nabierze kremowej konsystencji a jeżeli włożymy do lodówki krem będzie stwardnieje i bardziej wyrazisty w smaku.

Jest obłędnie dobry! Nie wiem jak opisać jego pyszny smak, od którego nie da się uwolnić i je się całą porcję od razu, bo nie można przestać. Krem czekoladowy jest gładki, mięciutki a karmel, który miejscami twardnieje, jest chrupkim dodatkiem i wspaniałym zaskoczeniem! Je wybrałam czekoladę mleczną, bo jest dla mnie delikatniejsza w smaku.

Nie trzeba do tego nic więcej, żadnych dodatków, oprócz wygodnego naczynka, które można potem… wylizać ;-))) Jeśli zostawimy krem na kilka godzin w lodówce - stwardnieje i trzeba chwile poczekać przed konsumpcją, by lekko zmiękł. Jest równie obłędny wybierany łyżeczką w schłodzonych kawałkach czekoladowych.

Fantastyczny przepis z francuskiego portalu, jak dobrze, że go znalazłam :-) Na eleganckim przyjęciu można podać go w kieliszkach do szampana z delikatną dekoracją, siateczka z niteczek z karmelu, na szczycie. O rany jakie to wyborne!!! Zrobię to jeszcze raz w takiej wersji :-)

Koniecznie musicie tego spróbować! Bardzo Bardzo polecam :-)))

A może skusisz się na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

Jeden Komentarz

  1. PannaCotta
    Opublikowano 30 września 2010 at 11:08 pm | Permalink

    Tak się rozsmakowałam w tym opisie , że…………….

Napisz odpowiedź na PannaCotta.

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>