U lala!! To jest totalne czekoladowe zaskoczenie! Bardzo prosty przepis, bardzo proste wykonanie, szybki rezultat i jaki obłędnie pyszny smak! Ciasto jest bez mąki a to ważne dla osób, które muszą jej sobie odmówić!
O rany, ciepła wersja, może ciut niezdrowa dla brzuszka, ale nie mogłam się powstrzymać przed posmakowaniem pierwszego kawałka.
W pierwszej chwili pomyślałam, że najlepiej jak dodam konfitury z czarnej porzeczki, by złamać zapewne słodki czekoladowy smak, ale ku mojemu zaskoczeniu do tego ciasta NIC nie trzeba dodawać!
Ono czaruje smakiem i jest idealne samo w sobie :-DD
Rozumiem, że może troszkę minimalistycznie wyglądać i rozumiem, że w niektórych, eleganckich sytuacjach można spróbować udekorować je np. kleksem z bitej śmietany lub do ciepłego ciasta dołożyć gałkę np. lodów waniliowych, no to już wg indywidualnego uznania.
Dla mnie nic dodatkowego mu nie potrzeba :-D Wiem tylko, że następnym razem użyję mniejszej formy, by ciasto stało się wyższe, bo tym razem wyszło troszkę za płaskie.
Ja tu gadu gadu a w kuchni połowy ciasta już nie ma!… podejrzewam moją siostrę ;-))) hehe i wcale jej się nie dziwię, chyba jej pomogę ;-))))
Prawdę mówiąc nie myślałam, że będzie takie pyszne..bardzo polecam :-)) Bo to prawdziwe czekoladowe szaleństwo! :-D
Oto przepis:
Składniki:
• 200g ciemnej czekolady (użyłam Wedla)
• 200g masła
• 200g cukru
• 4 jaja
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą), dodać roztopione masło i wymieszać.
- Ubić białka, dodając połowę cukru.
- Oddzielnie ubić żółtka z resztą cukru.
- Wystudzić masę czekoladową, dodać kogel-mogel i delikatnie mieszając, dodawać pianę z białek.
- Jeżeli chcemy by skórka ciasta była błyszcząca, posmarujmy ją pędzelkiem nasączonym białkiem
- Blachę wyłożyć pergaminem, piec w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut.
- Opcjonalnie dekoracja: kleks z bitej śmietany lub gałka lodów waniliowych.
Przepis powtórzony za Martą Gessler ( autorką m.in. szalenie inspirującej strony, na która często zagladam :-) http://warsztatwoni.com/blog/#blog ).
2 Komentarze
Poleciłam to ciasto koleżance, która nie może używać mąki (jakiejkolwiek). I dzisiaj do mnie zadzwoniła zachwycona tym przepisem! I dziękowała ogromnie, i same ochy i achy, była zachwycona smakiem i prostotą wykonania! A ja, z wielką przyjemnością przekazuję te wyjatkowe podziękowania :))
Baaadzo cieszę się, że smakowało! Wiem, jak mało słodkości zostaje dla osób uczulonych na mąkę (i również na mleko) a to ciasto nie zawiera ani jednego ani drugiego :-) Ja też je uwielbiam za wyśmienitą czekoladową czekoladowość :)) Bardzo dziękuję za tak miły wpis!
3 Trackback'i
[...] Przepis na Ciasto czekoladowe Negro [...]
[...] Przepis na Ciasto czekoladowe Negro [...]
[...] z jagód o Przepis na wyśmienitą KarpatkęPrzepis na Tiramisu z kruszonymi biszkoptami o Przepis na Ciasto czekoladowe NegroLa Dolce… Caramella! o Przepis na Tiramisu z kruszonymi biszkoptamiPrzepis na ciastka Shortbread z [...]