© 2010 . All rights reserved. Ciastka z krówką

Przepis na Ciastka z krówką

Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia – nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny :) – to jeden z moich ulubionych cytatów z Kubusia Puchatka!

Mam na to szybkie rozwiązanie – skarmelizowane kruche ciasteczka z wyśmienitą masą krówkową, które w rozkoszny sposób rozpływają się w ustach. Nic dodać nic ująć – trzeba ich skosztować ! :-D

Powiedz, Puchatku – rzekł wreszcie Prosiaczek – co ty mówisz, jak się budzisz z samego rana?
-Mówię: „Co też dziś będzie na śniadanie?” – odpowiedział Puchatek – A co ty mówisz, Prosiaczku?
-Ja mówię: „Ciekaw jestem, co się dzisiaj wydarzy ciekawego”.
Puchatek skinął łebkiem w zamyśleniu.
-To na jedno wychodzi – powiedział.” :-))))

Oto przepis:

Składniki:

• 250g mąki pszennej
• 70g cukru białego kryształ
• 30g cukru brązowego
• 1 op. cukru waniliowego
• 125g masła
• 2 łyżki śmietany kremówki 30% (użyłam Łaciatej)
• szczypta proszku do pieczenia
• szczypta soli

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do temp. 180stopni C, dwie blachy wyłożyć pergaminem.
  • Mąkę z cukrem (białym i brązowym) i cukrem waniliowym wsypać do miski. Dodać pokrojone zimne masło, sól, śmietanę i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść gładkie ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  • Porcje ciasta rozwałkowywać na stolnicy oprószonej mąką na placki grubości ok. 3-4 mm, większą foremką wyciąć serca. W połowie ciastek mniejszą foremką w kształcie serca wykroić środki tak aby zostały tylko brzegi. Nałożyć brzegi na ciastka-serca.
  • Ciasteczka rozłożyć na blachach i piec 12 minut na jasnobeżowy kolor. Wyjąć i chwilę odczekać. Przełożyć na kratkę, wystudzić.
  • Małą łopatką lub nożem nakładać krem z krówki w środki ciastek, kram z krówki można zrobić samemu gotując 3 godz. Słodzone mleko skondensowane z Gostynia lub jeżeli ktoś nie ma czasu a lubi gotową masę krówkową, również i wyłącznie z Gostynia, to jest to szybsza opcja.
  • Udekorować płatkami migdałowymi. Przechowywać 2-3 dni w zamkniętym pudełku.

A może skusisz się na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

3 Trackback'i

  1. Autor Przepis na ciastka Shortbread z migdałami 23 listopada 2010 o 7:17 pm

    [...] Przepis na Ciastka z krówką [...]

  2. Autor Przepis na Kruche ciasteczka angielskie 24 listopada 2010 o 10:43 am

    [...] pyszne desery Skocz do treści HomeKuchnia wg Pięciu SmakówO mnieUlubione linkiKontakt ← → © 2010 zedyta. All rights [...]

  3. Autor La Dolce… Caramella! 24 listopada 2010 o 2:46 pm

    [...] Przepis na Ciastka z krówką [...]

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>