Oto przepyszny przepis Adrianny z MniamMniam, który znalazłam na blogu Moje wypieki, gdzie dotarłam w poszukiwaniu świątecznych inspiracji.
Te poszukiwania wcale nie są to proste, gdyż jak pisałam wcześniej, z uwagi na alergię pokarmową mojego siostrzeńca, wszelkie pyszności na rodzinne spotkania, są wybierane pod niego, by sprawić mu radość i by mógł jeść to co wszyscy :)) A ta fantastycznie puszysta babka z krówkowym zaskoczeniem sprostała diecie i smakowym oczekiwaniom!
Byłam szczęśliwa! :))
Trzeba rzeczywiście dobrze wysypać foremkę kaszą manną, bo krówki mogą się do niej przykleić. A nawet jeśli tak zdecydują ;) to można je delikatnie odkleić i uzupełnić w sposób niewidoczny, pod bakaliową dekoracją ;) jeśli ktoś się oczywiście oprze.. by ich nie zjeść od razu, hihi ;D
Jeśli tych delicji będą próbować dzieci, proponuję dodać o połowę mniej ajerkoniaku. Baaardzo polecam :))
Oto przepis:
Składniki:
• 170g cukru
• 250g mąki
• 150g cukierków krówek
• 150g miękkiego masła
• 125 ml ajerkoniaku
• 4 jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 250g mąki
• 150g cukierków krówek
• 150g miękkiego masła
• 125 ml ajerkoniaku
• 4 jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Pokroić krówki na małe kawałki.
- W misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Po kolei wbijać jajka (całe), cały czas miksując. Następnie wlać ajerkoniak oraz wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dodać krówki i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną (dokładnie, gdyż krówki opadają na dno foremki i mogą się przykleić) formy z kominkiem (średnica spodu formy ok.15 cm).
- Piec ok. 50 minut.
- Można upiec w formie do babeczek lub mufinek, w takim przypadku sugeruję skrócić czas pieczenia.
A może macie ochotę na:
Jeden Komentarz
Wygląda rewelacyjnie…a krówki to moja grzeszna słabość:)