© 2011 . All rights reserved. Babeczki francuskie

Przepis na Babeczki francuskie

Czas na przepis, który zawsze się sprawdza! Cała sztuka w tym, by sprawdzić ile ważą jajka. Jajka o rozmiarze M to waga ok. 50-60g/1 sztukę. Dopiero wtedy odmierzamy proporcje reszty składników, czyli masła, cukru i mąki (użyłam tortowej).

W moim rodzinnym domu zawsze robimy ją na Wielkanoc :) Jest PYYYYYYYYSZNA! bo bardzo maślana i delikatnie wilgotna. A z okazji zakupu małej foremki silikonowej na mufinki, zdecydowałam się upiec na sobotę sprawdzoną wielokrotnie babkę, ale w zupełnie nowej formie :) Kontrolować musiałam jedynie czas pieczenia z uwagi na mniejszą powierzchnię ciasta.

Smak babeczek można urozmaicić różnymi pysznymi dodatkami, np. konfiturą jagodową czy po prostu posmarować delikatnie masłem osełkowym :)) Jednak najlepsze są same w sobie, bez dodatków, zostawiam to jednak Waszym indywidualnym doznaniom smakowym ;))

 

Fragment ilustracji pochodzi z książki „Powiastki Beatrix Potter”. Autorka cały czas zachwyca mnie swoją wyjątkową wyobraźnią, talentem malarskim i literackim z początku XX wieku. Piękne historie o Piotrusiu Króliku, Beniaminie Trusiu czy Pani Tycia Myszko wprowadzają w bajkowy świat zwierzątek, które mają swoje problemy i rozwiązują je w zadziwiająco prosty sposób :) Przepięknie ilustrowana książka, inspirująca również w XXI wieku :))

 

Babeczki francuskie, ilustracje angielskie, no światowe towarzystwo! ;D

Pod spodem Wierszyki Krysi Pstrysi z 1917 roku!

 

Oto przepis:

Składniki :

• 3 jajka
mąka pszenna, cukier i masło – tyle ile ważą 3 jajka
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki:
• masło do posmarowania
• konfitura jagodowa
• krem mascarpone – przepis na blogu

Przygotowanie:

  • Wysmarować masłem lub olejem formę do 12 mufinek lub odpowiednie foremki np.keksowe. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni C.
  • Utrzeć w misce masło, dodać cukier z cukrem waniliowym. Następnie dodać jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość ucierać przez kilka minut.
  • Wykładać ciasto łyżką do formy mufinkowej lub wcześniej papierowych foremek mufinkowych do 3/4 objętości. Lekko nakłuć widelcem, by napowietrzyć ciasto. Piec ok. 30 minut lub do chwili kiedy patyczek wkłuty do środka babeczki będzie po wyjęciu suchy. Zostawić babeczki w formie 5 minut, następnie delikatnie wyjąć i wystudzić na kratce.
  • Gdybyście mieli ochotę upiec całą babę z pełnej porcji, jej czas pieczenia powinien oscylować w granicach 40-50 minut! :)

 

 

Bon appetit!!! :D

 

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

2 Komentarze

  1. Opublikowano 13 marca 2011 at 7:18 pm | Permalink

    babeczki do wypróbowania, pysznie wyglądają

  2. hanka
    Opublikowano 28 marca 2011 at 8:10 pm | Permalink

    mniam,mniam,mniam i jeszcze raz mniam – zrobiłam !!!

Napisz odpowiedź na Kaś.

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>