Czas na przepis, który zawsze się sprawdza! Cała sztuka w tym, by sprawdzić ile ważą jajka. Jajka o rozmiarze M to waga ok. 50-60g/1 sztukę. Dopiero wtedy odmierzamy proporcje reszty składników, czyli masła, cukru i mąki (użyłam tortowej).
W moim rodzinnym domu zawsze robimy ją na Wielkanoc :) Jest PYYYYYYYYSZNA! bo bardzo maślana i delikatnie wilgotna. A z okazji zakupu małej foremki silikonowej na mufinki, zdecydowałam się upiec na sobotę sprawdzoną wielokrotnie babkę, ale w zupełnie nowej formie :) Kontrolować musiałam jedynie czas pieczenia z uwagi na mniejszą powierzchnię ciasta.
Smak babeczek można urozmaicić różnymi pysznymi dodatkami, np. konfiturą jagodową czy po prostu posmarować delikatnie masłem osełkowym :)) Jednak najlepsze są same w sobie, bez dodatków, zostawiam to jednak Waszym indywidualnym doznaniom smakowym ;))
Fragment ilustracji pochodzi z książki „Powiastki Beatrix Potter”. Autorka cały czas zachwyca mnie swoją wyjątkową wyobraźnią, talentem malarskim i literackim z początku XX wieku. Piękne historie o Piotrusiu Króliku, Beniaminie Trusiu czy Pani Tycia Myszko wprowadzają w bajkowy świat zwierzątek, które mają swoje problemy i rozwiązują je w zadziwiająco prosty sposób :) Przepięknie ilustrowana książka, inspirująca również w XXI wieku :))
Babeczki francuskie, ilustracje angielskie, no światowe towarzystwo! ;D
Pod spodem Wierszyki Krysi Pstrysi z 1917 roku!
Składniki :
• 3 jajka
• mąka pszenna, cukier i masło – tyle ile ważą 3 jajka
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
• masło do posmarowania
• konfitura jagodowa
• krem mascarpone – przepis na blogu
Przygotowanie:
- Wysmarować masłem lub olejem formę do 12 mufinek lub odpowiednie foremki np.keksowe. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni C.
- Utrzeć w misce masło, dodać cukier z cukrem waniliowym. Następnie dodać jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość ucierać przez kilka minut.
- Wykładać ciasto łyżką do formy mufinkowej lub wcześniej papierowych foremek mufinkowych do 3/4 objętości. Lekko nakłuć widelcem, by napowietrzyć ciasto. Piec ok. 30 minut lub do chwili kiedy patyczek wkłuty do środka babeczki będzie po wyjęciu suchy. Zostawić babeczki w formie 5 minut, następnie delikatnie wyjąć i wystudzić na kratce.
- Gdybyście mieli ochotę upiec całą babę z pełnej porcji, jej czas pieczenia powinien oscylować w granicach 40-50 minut! :)
Bon appetit!!! :D
2 Komentarze
babeczki do wypróbowania, pysznie wyglądają
mniam,mniam,mniam i jeszcze raz mniam – zrobiłam !!!