Taki Mazurek sprawdza się zawsze.
Kruche, delikatne ciasto i miękka masa kajmakowa z kolorową mieszanką ulubionych bakalii jest wyśmienitą słodkością w przyzwoitej ilości, jak batonik, jak ciasteczko ;) Dobrze jest go przygotować dzień wcześniej, wtedy masa zostanie delikatnie wchłonięta przez ciasto i połączy się w słodkie cudo. Przepis na kruche ciasto mam z zeszytu mojej Mamy :-)
Niewielka ilość zaskakuje bogactwem smakowitych wrażeń. Polecam nie tylko świątecznie, gdyż świąteczny charakter możemy zmienić po prostu prostrzą dekoracją i brakiem dekoracyjnego brzegu. Powstaną tzw. tabliczki kajmakowe, na jeden pyszny gryz… lub nie wątpliwie – nie jeden ;-)
Oto przepis:
Składniki:
Kruchy spód ucierany
• 150 g miękkiego masła
• 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 150 g mąki pszennej
• 75 g mąki ziemniaczanej
• 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 150 g mąki pszennej
• 75 g mąki ziemniaczanej
Forma o wymiarach około 28 cm x 23 cm (mierzona po dnie)
Masa kajmakowa
• 200 g gotowej masy kajmakowej
• 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
• 2 łyżki masła
oraz:
• uprażone całe migdały oraz płatki migdałowe, sparzone wrzątkiem rodzynki lub bakalie które uwielbiacie
Masa kajmakowa
• 200 g gotowej masy kajmakowej
• 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
• 2 łyżki masła
oraz:
• uprażone całe migdały oraz płatki migdałowe, sparzone wrzątkiem rodzynki lub bakalie które uwielbiacie
Przygotowanie:
Kruchy spód ucierany
- Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 – 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną. Wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
- Odłożyć 1/3 ciasta, resztę ciasta rozwałkować na placek, o wymiarach zbliżonych do dna formy (nie musi być idealnie równy). Placek przełożyć do posmarowanej masłem formy i przyciąć ciasto nożem do wymiarów dna.
- Z resztek ciasta i odłożonej wcześniej 1/3 jego części, wałkować ręką na blacie cienkie wałeczki, podsypując mąką (wałeczki lepiej formują się ze schłodzonego ciasta). Ułożyć wałeczki na brzegach formy tworząc ozdobny rant. Z pojedynczych wałeczków można ułożyć kratkę na całej powierzchni mazurka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut, na lekko złoty kolor. Ostudzić.
Masa kajmakowa
- Do porządnego rondelka z grubym dnem przełożyć masę kajmakową, dodać miód i masło. Gotować przez około ok. 8 minut na bardzo małym ogniu, mieszając co chwilę drewnianą łyżką. Masa zgęstnieje.
- Masę wyłożyć na upieczony kruchy spód, ułożyć dodatki i udekorować.
.
2 Komentarze
Kajmakowy to jeden z moich ulubionych:)
U mnie to zdecydowany nr 1 :) zaraz po nim.. cytrynowy z białą czekoladą :) małe przyjemności.. ech ;)