• 3 łyżki kawy espresso (rozpuścić 1 pełną łyżkę kawy w 3 łyżkach wody)
• 3 łyżki likieru Amaretto
• 20 podłużnych biszkoptów
• 2 żółtka
• 7 łyżek cukru pudru
• 250g serka Mascarpone
• 100ml śmietany kremówki 30%
• kakao
Przygotowanie:
- Ostudzoną kawę zmieszać z likierem i namoczyć biszkopty krusząc je widelcem na małe kawałki, odłożyć 8 sztuk do zmieszania z masą serkową, pozostałą część wykorzystać do przełożenia masy
- Ubić śmietanę z 1 łyżką cukru na sztywną masę, w drugiej misce utrzeć mikserem żółtka z cukrem (ok.4 minuty), na prawie białą masę, ustawionej nad garnuszkiem z gotującą się wodą (tak by miska nie dotykała wody). Miskę zdjąć znad garnuszka.
- Do masy z żółtek dodać delikatnie mieszając serek Mascarpone (najlepiej łyżką lub mieszadełkiem, aby ser nie zmienił konsystencji na bardziej płynną)
- Do masy z żółtkami i serkiem delikatnie dodać bitą śmietanę oraz nasączone biszkopty
- Ułożyć ok. 7-8 nasączonych biszkoptów na talerzu, ułożyć na nich masę, następnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów
- Gotowy deser posypać przez sitko kakao
- Włożyć do lodówki na min. 3-4 godziny.
Oto wyjątkowy przepis na boski deser Tiramisu!
Jest inny ze względu na połączenie masy mascarpone z pokruszonymi, nasączonymi biszkoptami. Biszkopty powinny być delikatnie nasączone (nie zupełnie) i dzięki temu masa ma w sobie elementy chrupiące.
Wyjatkowo pyszny niedzielny obiad, na który zostałam zaproszona przez równie wyjątkowych Kasię i Jarka, był beztroskim zwieńczeniem trudnego tygodnia. Smakowanie wybornych dań, spijanie lekkiego wina, niespieszne rozmowy i dziecięca radość otaczajaca z każdej strony, tak powinno być codziennie! :-) Oj, pyszna była ta niedziela! :-)
Takie specjały trzeba było podkreślić słodkim smakiem, który zaplanowałam wcześniej, znając pokusę Kasi do Tiramisu, zdecydowałam, że sprawię niespodziankę troszkę zmienioną jego wersją.
Pokruszony biszkopt wewnątrz kremu sprawia wrażenie chrupkości i jest interesującą innowacją.
Mały dodatek dla osób słodkolubnych – sos czekoladowy (przepis na sos możecie odnaleźć m.in. w przepisie na krem Mascarpone z sosem czekoladowym lub ptysie z sosem czekoladowym)…wyborne połączenie!!!
Sos czekoladowy
• 250g śmietanki 30% np. Łaciata
• 200g czekolady mlecznej lub deserowej
• 50g masła (o temperaturze pokojowej)
• 2-3 łyżki cukru pudru
• 2-3 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W rondelku zagotować śmietanę
- Dodać połamaną czekoladę, delikatnie mieszając
- Odstawić na kilka minut
- Dodać masło i cukier puder, opcjonalnie można dodać likier Amaretto, całość delikatnie wymieszać, schłodzić w lodówce.
Troszkę historii:
Tiramisu (wł. tirarsi sù – ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù poderwij mnie) – deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz winem marsala, przypominającym w smaku sherry, na którą nakłada się warstwę kremu z kwaskowego twarożku mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Do miana stolicy tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone.
Ten przepis nigdy nie przemija i cały czas jest wyśmienity. Już niedługo opublikuję zaległy przepis na Tiramisu z truskawkami oraz Tiramisu z kajmakiem i mango :-) O! jak szaleć to szaleć!!! ;-))) Smacznego!
A może skusisz się na:
2 Trackback'i
[...] Przepis na Tiramisu z kruszonymi biszkoptami [...]
[...] Przepis na Tiramisu z kruszonymi biszkoptami [...]