-
Najnowsze wpisy
- Przepis na najlepszy Blok Czekoladowy
- Przepis na Mazurek z mlekiem skondensowanym i prażonymi migdałami
- Przepis na szybkie Ciasteczka migdałowe
- Przepis na Sernik z gruszką, cynamonem i imbirem
- Życzenia Świąteczne!
- Słodkie dekoracje świąteczne II
- Słodkie dekoracje świąteczne
- Przepis na Pudding Butterscotch by David Lebovitz
- Przepis na Pancakes jabłkowy z lekkim kremem bananowym
- Przepis na słodkie życie……
- Przepis na Czekoladowe ciasto wg Sophie Dahl
- Przepis na Pancakes z lekkim jabłkiem i bitą śmietaną
- Przepis na Tost francuski z gruszką
- Przepis na pyszną Gruszkę z imbirem i musem czekoladowym
- Przepis na smakowite Karmelizowane jabłkowo – cynamonowe krówki
- Wywiad z La Dolce Caramella dla portalu We-Dwoje.pl A w nim – o mojej kulinarnej wpadce ;)
- Przepis na Czekoladki z chili, mascarpone i maliną oraz z imbirem i orzechem laskowym
- Przepis na wyśmienitą Tartę z nadzieniem gruszkowo-imbirowym pod pierzynką z bezy
Archiwa
Listopad 2024 P W Ś C P S N « sie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Chmurka tagów
5 przemian 5 smaków ananas babeczki i mufinki banan beza bita śmietana chili ciasta ciasteczka Amaretto ciastka cynamon cytryna czekolada desery espresso gruszka herbata herbata lub kawa po przesłodzeniu herbata lub kawa rozgrzewająca imbir jabłko kajmak karmel kokos krem Amaretto krem z serka Mascarpone kruszonka krówka lekki deser lekki krem lemonka likier Amaretto maliny migdały mięta mus czekoladowy naleśniki orzechy owocowy deser rabarbar sos czekoladowy truskawka święta żurawina
La Dolce Caramella 2024
All rights reserved.
Zapraszam do korzystania z treści tego bloga tak długo, jak będziecie zamieszczać link źródłowy. W przeciwnym razie, karma może wrócić i ugryzie Was w sami-wiecie-co. ;-)
Feel free to use content from this blog as long as you link back. Otherwise, karma might come back and bite you in the you-know-what. ;-)
Przepis na pyszną Gruszkę z imbirem i musem czekoladowym
Wyborna gruszka, nasączona limonkowo – imbirowym syropem z dodatkiem lekkiego musu czekoladowego.
Pyyyszna! Świeża! Leciutka! Marzenie!!
Od razu mówię, że najlepsza jest jako podsumowanie obiadu lub jako baaardzo leciutki deser. No jak nic, nie najecie się tym, ale Wasze kubki smakowe będą rozpieszczone..!!!
Przepis pochodzi z wyrwanej kartki z polskiego archiwalnego (nie wiem, z którego roku) pisma Elle, z dodatku „Przepisy Elle”- deser „Gruszki z imbirem i musem czekoladowym” i oznaczone jako „Wykwintne”. Idealny o tej porze roku. Wyśmienita! Doskonała! Miękka i smaczna :-)
Przyznaję, że wersja na zdjęciu jest z musem z czekolady mlecznej, bo ja miałam na taką słodycz ochotę, ale dzięki dopełnieniu świeżej, rozkosznie miękkiej gruszki smakiem gorzkiej, wybornej czekolady – oj, czuję, że będzie genialnie :D
Owoce, m.in. gruszki, mają naturę wilgotną i zimną. Odświeżają i ochładzają ciało. Dlatego też powinniśmy jeść owoce sezonowe, które rosną w naszym klimacie. Jesienią najlepsze dla naszego organizmu są nasze słodkie jabłka, gruszki i śliwki. Ochładzającą naturę owoców możemy zmienić poprzez gotowanie ich z przyprawami, m.in. z imbirem (mocno rozgrzewający), cynamonem, goździkami, kardamonem lub piec w piekarniku. Dobrze jest zamienić cukier na miód wielokwiatowy. Gruszki, poza walorami smakowymi posiadają również dużo wartości odżywczych. To owoce bogate w potas, fosfor, wapń i magnez. Zawierają dużo witamin, m. in. A, B1, B2, B5, C i PP.
Mmmniam! :-)
Oto przepis:
Składniki (4 porcje):
• 4 gruszki Konferencyjne (dojrzałe)
• 2 limonki
• 1 mały kawałek świeżego imbiru
• 100g cukru
Składniki – mus czekoladowy:
• 170g gorzkiej czekolady (np. Wedla)
• 150 ml śmietany kremówki 30% (użyłam Łaciatej)
• 1 żółtko
• 4 białka
• odrobina cukru
• opcjonalnie 1 mały kieliszek whisky (lub rumu lub koniaku)
Przygotowanie gruszek:
Przygotowanie musu czekoladowego:
Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:
O MNIE
Who's Online
Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS
KATEGORIE
Popularne posty
Sorry. No data so far.
Tagi
Najnowsze komentarze
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)
Strony
MYŚLI NIEULOTNE..
Browse
Przepis pochodzi z blogu Lay the Table, a oto bezpośredni link http://laythetable.com/uncategorized/caramelised-apple-cinnamon-fudge/
Zachwyciło mnie niespotykane połączenie ulubionej krówki z pysznym jabłkiem.
I powiem Wam, że przepis …
Przepis na Tosty Francuskie przetestowałam już dawno z soczystymi truskawkami. Teraz przyszedł czas na wysmienitą gruszkę nasyconą smakami rozgrzewających przypraw. Zjadłam cztery takie tosty i …