© 2011 . All rights reserved. Pudding Butterscotch

Przepis na Pudding Butterscotch by David Lebovitz

Rumiane masło i rumieńce od whisky. Tylko od Was zależy czy degustacja tego deseru zaprowadzi Was w czasy beztroskiego dzieciństwa, gdzie ukochana Babcia czy Mama gotowała ten ciepły przysmak, którego smak rozpromieniał Waszą twarz za każdym razem. Czy też przygotujecie ten smakołyk dla bliskiej osoby w lekko frywolnej wersji alkoholowej, hmm.. możecie iść tą drogą i zdobyć bonusowe punkty za dodanie ulubionego smaku ;)

Cokolwiek wybierzecie, koniecznie spróbujcie ;-)

Wersja w wysokich kieliszkach wydała mi się idealna dla opcji z dodatkiem whisky. Deser, sam w sobie, jest dosyć słodki, dlatego dodatek alkoholu wyostrza jego smak!

Przepis jest autorstwa David’a Lebovitz’a.

Składniki (4 porcje):

• 4 łyżki masła 82%
• 1 szklanka brązowego cukru
• ¾ łyżeczki soli morskiej
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 ¼ szklanki mleka (użyłam Łaciate 3,2 %)
• ¼ szklanki śmietany kremówki (użyłam Łaciatą 30%)
• 3 żółtka
• 1 łyżeczka wanilii

Opcjonalnie: 1 łyżka whisky

Przygotowanie:

  • W rondelku stopiłam masło, na średnim ogniu.Trzymałam je na ogniu do momentu, kiedy delikatnie nabrało brązowego koloru, ale trzeba uważać, by go nie spalić! Zdjęłam z ognia i natychmiast wymieszałam z brązowym cukrem i solą, do momentu aż cukier mocno nawilżył się masłem. Odstawiłam.
  • W miseczce wymieszałam dokładnie śmietanę z przesianą mąką, aż masa była gładka. Ubiłam jaja. Połączyłam z masą śmietanową, mlekiem i masą toffi, postawiłam do zagotowania, ciągle mieszałam aż budyń zgęstniał, zaczął delikatnie bąblować i ładnie odchodził od garnka.
  • Zestawiłam z ognia i dodałam wanilię oraz whisky. Całość delikatnie zmiksowałam, by masa nabrała lekkości.
  • Następnie przelałam do wysokich szklanych naczyń, by nadać deserowi jeszcze większej finezji. Pozostawiłam do wystygnięcia.
  • W małym garnuszku ubiłam śmietanę kremówkę 30 % (już bez dodatku cukru), którą wyszprycowałam na budyń. Posypałam startą gorzką czekoladą.

    Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

    • O MNIE

      Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
    • Who's Online

      • 0 Members.
      • 0 Guests.
    • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

    • KATEGORIE

    • Tagi

    • Durszlak.pl
    • Najnowsze komentarze

    • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

      Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
    • Strony

    • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
    • MYŚLI NIEULOTNE..

      Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

    Jeden Komentarz

    1. Mika
      Opublikowano 28 listopada 2011 at 10:35 pm | Permalink

      Mmmmm, ale strzał! Musze spróbować!!! :))))))

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

    *
    *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>