Zamknij oczy… i wyobraź sobie najmilsze miejsce, w którym odpoczywasz, może piękny taras, gdzie słońce nasyca Cię swą energią, może uroczy ogród zimowy, gdzie otaczają Cię cudowne rośliny, jak w gaju albo miejsce koło kominka gdzie otulona w koc, leniwie popijasz herbatę, rozkoszując się smakiem ciepłego placka z lekkim kremem/sosem bananowym.
Połączenie smaków naszych pysznych jabłek z delikatnym smakiem egzotycznego banana, podane na ciepło wpływa wyjątkowo rozluźniająco na nasz organizm.
Pyszny podwieczorek lub kolacja.
Ja, moje pancaksy, obsypałam dodatkowo świeżymi cząstkami banana, chrupkimi, prażonymi płatkami migdałowymi a całość lekko oprószyłam cynamonem.
Smak kremu/sosu (bo nie wiem jak go w końcu nazwać) bananowego wynagrodzi jego kolor, który wg mnie wygląda dosyć średnio, ale smakuje bardzo dobrze, szczególnie w połączeniu z całą resztą!
Podstawa przepisu pochodzi z blogu Renaty, która jest Litwinką i mieszka w Mediolanie
Oto przepis:
Składniki (2 porcje):
Pancakes
1 jajko
• 2 łyżki brązowego cukru
• 150 ml mleka
• 1 duże jabłko
• 1 łyżeczka cynamonu
• 180g mąki pszennej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 2 łyżki brązowego cukru
• 150 ml mleka
• 1 duże jabłko
• 1 łyżeczka cynamonu
• 180g mąki pszennej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
Krem bananowy
• 1 banan
• 1 jajko
• 200 ml mleka
• 3 łyżki cukru
• 1 łyżka mąki pszennej
• ¼ laski wanilii
• szczypta soli
• 1 jajko
• 200 ml mleka
• 3 łyżki cukru
• 1 łyżka mąki pszennej
• ¼ laski wanilii
• szczypta soli
Przygotowanie:
Pancaks
- W misce ubiłam jaja z cukrem i szczyptą soli. Dodałam mleko oraz drobno starte jabłko a następnie wymieszaną razem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wszystko dobrze wymieszałam i odstawiłam na 15 minut.
- Placki o wielkości 10 cm smażyłam na lekko natłuszczonej patelni. Gotowe pancaks’y trzymałam pod przykryciem by zachowały swą ciepłotę.
Krem bananowy
- Zmiksowałam banana (można rozdrobnić go widelcem), dodałam cukier, jaja, wanilię, mąkę i szczyptę soli. Następnie wlałam mleko, całość dobrze wymieszałam.
- Do garnuszka wlałam masę bananową i podgrzewałam na małym ogniu, stale mieszałam, do momentu jak sos/krem zaczął gęstnieć.
- Pancakes udekorowałam ciepłym sosem/kremem bananowym, cząstkami świeżego banana, obsypałam prażonymi płatkami migdałowymi i oprószyłam cynamonem.
Dzisiaj podzielę się z Wami wyjątkowo malarskimi zdjęciami francuskiego fotografa Chris’a Tubbs’a. Autor pracuje w Londynie i Paryżu. Specjalizuje się w fotografii dekoracji wnętrz, podróżniczej, jak i portretowej. Piękne delikatne światło, odpowiednie spojrzenie wrażliwego oka i codzienność staję się zachwycająca! Bardzo mi się podoba :)
2 Komentarze
To faktycznie dobry pomysł na te zzzzzimne wieczory ;)
Ja też uwielbiam te małe placki i na pewno skuszę się na usmażenie wersji z jabłkiem w środku! Dzięki za pomysł na następną kolację ;)
Ładne te zdjęcia pana Tubbs’a…
A ja dziękuję za miły komentarz :)